Σημαντικά ζητήματα κοινωνικής πολιτικής απασχόλησαν την Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ/Μεταξύ των μελών της & εκπρόσωπος του Δήμου Παλλήνης

Αυτοδιοικηση
Γραμματοσειρα

Την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών και προγραμμάτων των Δήμων, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα δημοτικά-κοινωνικά ιατρεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά συσσίτια, τα ΚΔΑΠ ,τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κοινωνική Μέριμνα», το πρόγραμμα «Τράπεζα Χρόνου», των προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, την Τράπεζα Τροφίμων, τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την προαγωγή της ψυχικής υγείας, τα ΚΕΠ υγείας, κ.α., θέτει ως προτεραιότητα της η ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. 

Την στόχευση αυτή προσδιόρισε στην διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ ο πρόεδρός της, κ. Γεώργιος Πατούλης επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας τόσο για την επίτευξη του εθνικού στόχου για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, όσο και στη διαμόρφωση των τοπικών Κοινωνικών Πολιτικών, είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια των επτά περιφερειακών προσυνεδρίων αλλά και του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου.

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας –μεταξύ των μελών της και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παλλήνης, κ. Ειρήνη Κουνενάκη- συζητήθηκαν οι βασικές θέσεις της Αυτοδιοίκησης υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, των επιπτώσεων δηλαδή της οικονομικής κρίσης, που έχουν αποκτήσει ένταση και κοινωνικό βάθος.

Στις ενδιαφέρουσες αναφορές που έγιναν στην διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, είναι και η επισήμανση ότι προκειμένου οι Δήμοι να μπορέσουν να εφαρμόσουν δημιουργικά και αποτελεσματικά τα Κοινωνικά Προγράμματα τους, πρέπει να θεσμοθετηθούν στους Οργανισμούς τους συγκεκριμένες δομές, όπως:

Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης, Τμήμα Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής με ενδεικτικά γραφεία, Ισότητας των Δύο Φύλων, Υποστήριξης ΑμΕΑ, Εποπτείας και Ελέγχου Κοινωνικο-Προνοιακών Δομών, Πρόληψης και Κοινωνικής Φροντίδας, Πρόληψης και Αγωγής Υγείας, κ.λπ. με παράλληλη στελέχωση τους με έμπειρο και εξειδικευμένο δυναμικό με χρησιμοποίηση σχετικών συστημάτων και εργαλείων.

Τέλος, προτάθηκε να υπάρξει:

  • ολοκληρωμένη αξιοποίηση των δράσεων των Ευρωπαϊκών Επενδυτικών και Διαρθρωτικών Ταμείων από τους Δήμους της χώρας.
  • προετοιμασία, οργάνωση και θέσπιση Ολοκληρωμένων Τοπικών Κοινωνικών Πολιτικών για την αντιμετώπιση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού και την προώθηση της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. 
  • θέσπιση κοινωνικών συμμαχιών με εγνωσμένου κύρους εταίρους, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία και επάρκεια στην υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων. 
  • Να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο ρόλο ως «Επικεφαλής Εταίροι» στο Ε.Π. «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής συνδρομής για τους Απόρους» 2014-2020 καθώς και στον σχεδιασμό και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας, διότι πληρούν το κριτήριο της «εγγύτητας», της συμπληρωματικότητας, της ιδιαιτερότητας και της αποκέντρωσης των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών καλύπτοντας με το Δίκτυο των Κοινωνικών δομών που διαθέτουν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον «Νεολόγο» και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Παρακαλούμε, να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη.

Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με προσβλητικό και υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.