Χωρίς περιοριστικούς όρους, αφέθηκε μετά την απολογία της η Ρένα Δούρου

Ρένα Δούρου

Ελεύθερη χωρίς κπεριοριστικό όρο, αφέθηκε μετά την απολογία της στην 7η τακτική ανακρίτρια, για τις φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, η απερχόμενη Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της, στην Περιφέρεια Αττικής, η κ. Δούρου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη για την καταστροφική πλημμύρα που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους, το Νοέμβριο του 2017.

Η κ. Δούρου πέρασε την πόρτα του ανακριτικού γραφείου στις 11.30 το πρωί και κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα με τους ισχυρισμούς της για τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία της Μάνδρας, καθώς είναι ανάμεσα στους εννέα κατηγορουμένους για την υπόθεση αυτή.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας της η κ. Δούρου επικαλέστηκε τις δύο πραγματογνωμοσύνες που έχει στα χέρια της, σύμφωνα με τις οποίες ουδεμία ευθύνη φέρουν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά η ίδια για σε όσα έγιναν στη Μάνδρα.

Ωστόσο, όπως είπε, αγνοήθηκαν από την έρευνα, τα βασικά σημεία των δύο πορισμάτων, το ένα από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και το άλλο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενώ ζητήθηκαν εξηγήσεις και στη συνέχεια ασκήθηκαν διώξεις μόνο κατά της Δούρου για θέμα που ανάγεται στο 2014.

Η κ. Δούρου άφησε μάλιστα σαφείς αιχμές σε βάρος του προκατόχου της, στην Περιφέρεια Αττικής Γιάννη Σγουρού ο οποίος όμως δεν κλήθηκε ποτέ για εξηγήσεις, παρότι, προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως είπε, για τις ενέργειές του.

Στο υπόμνημά της, μάλιστα, αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες:

«Η κ. Δούρου δεν έχει ανάγκη να διαμαρτυρηθεί για τη μη δίωξη των άμεσων και ευθειών παραλείψεων του προκατόχου της κ. Σγουρού. Γνωρίζει την απάντηση, ότι δηλαδή ως πλημμελήματα έχουν παραγραφεί λόγω πενταετίας, ασχέτως του αν η παραγραφή κλείνει στις 31.8.2019 και η προκαταρκτική για τη Μάνδρα διαρκεί ήδη άνω του έτους! Ούτε βεβαίως θα ήθελε να παραπονεθεί για τη «μη» αντιμετώπιση άλλων συγκρίσιμων περιπτώσεων».

Η απερχόμενη Περιφερειάρχης επεσήμανε μάλιστα στην ανακρίτρια πως εκείνη προσέφυγε πρώτη στη Δικαιοσύνη, το ίδιο βράδυ της τραγωδίας στη Μάνδρα, καταθέτοντας αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητούσε τη διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής.

Όπως χαρακτηριστικά τόνιζε στην αναφορά της, “πρέπει να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας”.

Σύμφωνα με τη Ρένα Δούρου, η έρευνα «φορτώνει» στην περιφερειάρχη τις αναρίθμητες, υπάρχουσες ή όχι, παραλείψεις ή πλημμέλειες του οποιουδήποτε υπαλλήλου, οποιασδήποτε υπηρεσίας της Περιφέρειας, χωρίς να στρέφεται προς τις πραγματικές πράξεις ή και παραλείψεις που θα μπορούσαν να αφορούν τις άμεσες αρμοδιότητες ενός περιφερειάρχη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της ανακρίτριας, η κ. Δούρου υποστήριξε για όσα της αποδίδει το κατηγορητήριο ότι :

1) Δεν έλεγξε τις Πολεοδομίες. Η κ. Δούρου φέρεται να είπε πως αυτές ανήκουν στην αρμοδιότητα της δημάρχου Μάνδρας κας Κριεκούκη,

2) Δεν προχώρησε στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων. Η κ. Δούρου ανέφερε πως η αρμοδιότητα για το γκρέμισμα ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (τον Συντονιστή κ. Σπύρο Κοκκινάκη),

3) Δεν άσκησε την εποπτεία του έργου της οδού Κοροπούλη. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κ. Δούρου, την αρμοδιότητα αυτή έχει το Δημαρχείο Μάνδρας,

4) Καθυστέρησε η κατασκευή του δρόμου Μάνδρας – Ελευσίνας. Η κ. Δούρου είπε πως αυτό δεν αποτελεί αντιπλημμυρικό έργο, δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας αλλά όπως και τόσα άλλα έργα (όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, η στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων) υλοποιείται από τη Διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.

Η κ. Δούρου αναφέρθηκε όμως κατά τη διάρκεια της απολογίας της σε μία σειρά έργων που έχουν ξεκινήσει επί των ημερών της για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Κάποια από αυτά, έχουν ολοκληρωθεί ενώ κάποια άλλα, όπως εξήγησε, είναι βρίσκονται σε εξέλιξη, με ίδιους ή ευρωπαϊκούς πόρους.

Πρόκειται για 163 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου μισού δις ευρώ. «Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης: η προηγούμενη Διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιμέλεια της Διοίκησης Δούρου για την αντιπλημμυρική προστασία τεκμαίρεται: ο αριθμός των έργων πενταπλασιάστηκε και ο προϋπολογισμός οκταπλασιάστηκε», αναφέρεται στο υπόμνημα.

Σύμφωνα με τη Ρένα Δούρου η σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου στη Μάνδρα, ήταν τέτοια που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας ακόμη και διεθνών ερευνητικών κέντρων. Φαινόμενο που σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια, κατά άλλους μία φορά στα 500 χρόνια.

Όπως δε περιγράφουν οι ειδικοί, έπεσε με πρωτοφανή ραγδαιότητα ένα δίλιτρο μπουκάλι νερού σε 1 cm2, δηλαδή σε επιφάνεια μικρότερη από ένα κουταλάκι του καφέ! Στο φαινόμενο του Νοεμβρίου στη Μάνδρα, είχαμε απορροή υδάτων 150 κυβικά το δευτερόλεπτο.

Υπενθυμίζεται πως η κ. Δούρου καθώς και οκτώ ακόμα πρόσωπα βαρύνονται με τις πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως