«Εξοικονομώ… εν δήμω» στην Ημερίδα της Περιφέρειας για την ενεργειακή θωράκιση της Αττικής

Ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σ. Φάμελλος με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ.Α., Γιώργο Ιωακειμίδη . Στο μέσον η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου

«Ειδικά σήμερα η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος πρέπει να λαμβάνει υπόψη της, πέραν όλων των άλλων, τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής και των ραγδαίων επιπτώσεών της σε οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό επίπεδο, που επηρεάζουν τόσο την ιδιωτική όσο και τη δημόσια σφαίρα», υπογράμμισε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας «Εξοικονομώ… εν δήμω» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής για τις Παρεμβάσεις Βελτίωσης της Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε Δημοτικά Κτίρια, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

«Και η εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά σε επίπεδο πόλεων, είναι ίσως ένα από τα κρισιμότερα εργαλεία που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του» συνέχισε η ίδια.

Στο επίκεντρο της ημερίδας ήταν η ενημέρωση για τις δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας δημοτικών κτιρίων (πρόσκληση ΑΤΤ088) και απευθυνόταν στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού (που δεν συμμετέχουν σε εγκεκριμένες Στρατηγικές ΟΧΕ/ΒΑΑ με παρεμβάσεις Θεματικού Στόχου 04).

Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων ανέρχεται σε 24.900.000 ευρώ και αφορά συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ βασικός στόχος των παρεμβάσεων είναι η ενεργειακή αναβάθμιση (κατά 2 τουλάχιστον κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης) των δημοτικών κτιρίων χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, με τρόπο αποδοτικό και αποτελεσματικό.

Η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων ως μέρος ενός κορυφαίου στοιχήματος που «έχουμε την υποχρέωση, απέναντι στις νέες γενιές, αυτές που σήμερα πληρώνουν το βαρύ τίμημα της περιβαλλοντικά στρεβλής ανάπτυξης του παρελθόντος, να το κερδίσουμε όλοι μαζί». «Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονική κοινότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εδώ και 4,5 χρόνια δίνουμε έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής

«Στην Περιφέρεια Αττικής δεν περιμέναμε τις θλιβερές καμπάνες των πρόσφατων φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Αττική, για να συνειδητοποιήσουμε την κρίσιμη διάσταση της ολιστικής αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Εδώ και 4,5 χρόνια δίνουμε έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής με τη διοργάνωση διεθνών ημερίδων», επισήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής.

«Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες είτε πρόκειται για την ανασύσταση και αποκατάσταση των υγροτόπων Αττικής είτε για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ‘Εξοικονομώ κατ’ οίκον’ με 15 εκατομμύρια ευρώ περίπου – για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος.

Έτσι αντιλαμβανόμαστε την αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως συστηματική, αθόρυβη και δυνατή, παρέμβαση διαρκείας, με συνέργειες με όλους τους συναρμόδιους φορείς, με στόχο την ενεργειακή θωράκιση των πόλεων της Αττικής», συνέχισε η ίδια.

Σωκράτης Φάμελλος: «Ιδιαίτερης σημασίας τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας»

Στο πλαίσιο της ημερίδας χαιρετισμό απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το 2018, περίπου το 73,8% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, καταναλώθηκε στον τομέα των κτιρίων.

Κατά συνέπεια, περίπου τα τρία τέταρτα των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν έμμεσα να αποδοθούν στον τομέα αυτό». «Προφανώς, η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και ηλεκτρισμού στα κτίρια έχει ιδιαίτερη σημασία για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας και για τη δημιουργία οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», συνέχισε.

«Η αναγκαιότητα ενός τέτοιου σχεδίου δεν βασίζεται μόνο στην πανθομολογούμενη αναγκαιότητα αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων που αποτελεί και έναν κοινό κοινοτικό και εθνικό στόχο, αλλά επίσης και στην πολιτική βούληση για την ανάπτυξη της κατάλληλης μεθοδολογίας προκειμένου να δημιουργηθεί μια καλά λειτουργούσα αγορά στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων», σημείωσε ο Υπουργός.

Γιώργος Ιωακειμίδης: «Ανάγκη να αναθεωρήσουμε πρακτικές και στερεότυπα»

Γιώργος Ιωακειμίδης, Πρόεδρος ΠΕΔΑ

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «η κλιματική αλλαγή και τα έντονα φυσικά φαινόμενα, μας αναγκάζουν να αναθεωρήσουμε πολλές πρακτικές ή στερεότυπα και να δράσουμε γρήγορα. Να αφήσουμε πίσω μας την ‘εποχή του πετρελαίου’ και να στραφούμε στις σύγχρονες – οικολογικές μορφές ενέργειας (φυσικό αέριο, ηλιακή, αιολική κ.λπ.)».

«Η ΠΕΔΑ έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής, όπως δράσεις και ημερίδες, συναντήσεις Δημάρχων με Υπουργούς, εκπόνηση μελετών για την αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία στην Αττική κ.ά.», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η Α’ Ενότητα της Ημερίδας περιελάμβανε τοποθετήσεις – παρεμβάσεις από τον Δημήτρη Δρόση, Προϊστάμενο Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔΕΠ) Περιφέρειας Αττικής, την Ιωάννα Νίκου, Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υ.Π.ΕΝ. – Τομέας Ενέργειας, τον Δημήτρη Τσέκερη, Ειδικό Σύμβουλο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Υ.Π.ΕΝ.

Η Β΄ Ενότητα περιελάμβανε παρουσίαση της πρόσκλησης – συζήτηση τεχνικών θεμάτων καθώς και απαντήσεις σε ερωτήματα των παρευρισκόμενων. Στο πάνελ μετείχαν οι κκ Άγγελος Σπηλιώτης, Προϊστάμενος Μονάδας Α’ ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής, Ζωή Γεωργοπούλου, Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων (ΕΥΚΕ), Χρήστος Σιμιτόπουλος, και Βασιλική Αμέντα, Στελέχη Μονάδας Α΄ ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής