Η πρόκριση της ΑΕΚ κι η αρχή του τέλους για το μπάσκετ

Κύπελλο Συνομοσπονδιών

Τον πλέον κρίσιμο αγώνα δίνει η ΑΕΚ. Στο Μιλάνο ταξιδεύει ο Ολυμπιακός για να παίξει με την Αρμάνι, σε μια πραγματικά πολύ άσχημη ημέρα για το μπάσκετ.

 

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται να παίξει έναν “τελικό” για την πρόκριση στους “32” του Γιουρόπα Λιγκ. Μια πρόκριση που λείπει πολύ από τον κόσμο της ομάδας. Μακροσκελές πρόγραμμα στο ποδόσφαιρο με 24 παιχνίδια. Στο μπάσκετ ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στο Μιλάνο σε μια μέρα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως “Μαύρη Μέρα” για το άθλημα!

Ερχονται οι Μόνιμες Άδειες Στοιχήματος στην Ελλάδα.

Η ΑΕΚ λοιπόν, φοράει τα καλά της κι ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη Ριέκα στο ΟΑΚΑ (22:05). Ένα κομβικό ματς, αφού αν η “Ένωση” κερδίσει τότε θα περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Μια ευρωπαϊκή πρόκριση που η ΑΕΚ δεν έχει “γευτεί” για μια δεκαετία (περίοδος 2007-2008 όταν είχε προκριθεί τελευταία φορά). Τέτοια γεγονότα είναι που “γεμίζουν” τους οπαδούς και τους χαρίζουν βραδιές που θα θυμούνται. Κι οι οπαδοί της ΑΕΚ το έχουν ανάγκη, σε μια περίοδο “αναγέννησης” για την ομάδα τους. Η Ριέκα μπορεί να μην είναι το “μεγαθήριο”, όμως σίγουρα είναι μια ομάδα που δεν πρέπει να υποτιμηθεί κι έχει δείξει πολλές φόρες φέτος, το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει.

Κατά τ’ άλλα όπως είπαμε, έχουμε 24 ματς στο πρόγραμμα. Για τον όμιλο της ΑΕΚ,η Μίλαν υποδέχεται την Αούστρια Βιέννης. Λογικά θα την κάνουν τη νίκη οι Μιλανέζοι. Στα υπόλοιπα, ωραίο ματς έχουμε στο Μπιλμπάο όπου η Αθλέτικ φιλοξενεί τη Χέρτα. Έτσι όπως τα έχουν καταφέρει οι δυο ομάδες, ο χαμένος υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μείνει εκτός συνέχειας. δίνοντας το ένα εισιτήριο σε μια εκ των Έστερσουντ, Ζάρια. Βάσει ονομάτων ξεχωρίζουν τα Κολωνία – Άρσεναλ και Εβερτον – Αταλάντα, όμως βαθμολογικά δεν είναι και τόσο ενδιαφέροντα παιχνίδια. Αντιθέτως, υπάρχουν ματς που δε “γεμίζουν το μάτι στην αρχή” αλλά αν δει κανείς τι διακυβεύεται βαθμολογικά, θ’ αλλάξει άποψη! Ματς όπως το Κόνιασπορ – Μαρσέιγ, το Λοκομοτίβ – Κοπεγχάγη ή το Μπράγκα – Χοφενχάιμ. 

Από το ποδόσφαιρο και το Γιουρόπα Λιγκ, μεταφερόμαστε στο μπάσκετ και την Ευρωλίγκα. Δυο πράγματα για το μπάσκετ θα μας απασχολήσουν. Πρώτον, το καθαρά μπασκετικό. Το πρόγραμμα. Ο Ολυμπιακός πάει στο Μιλάνο, ευελπιστώντας πως θα “φορέσει” και πάλι το “καλό του κοστούμι” και θα πάρει ακόμα μια σημαντική εκτός έδρας νίκη. Όπως τόσες έχει πάρει τα τελευταία χρόνια.  Ακόμα τέσσερις αναμετρήσεις θα υπάρξουν στο πρόγραμμα. Η τρομερή Ζαλγκίρις υποδέχεται την Εφές, η Μπάμπεργκ φιλοξενεί τη Βαλένθια, ο Ερυθρός Αστέρας υποδέχεται τη φορμαρισμένη Μπασκόνια και η Μπαρτσελόνα παίζει σ’ ένα ιστορικό ντέρμπι με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ωραίο πρόγραμμα.

Το άλλο που μας απασχολεί, είναι η “αρχή του τέλους” για το ευρωπαϊκό -κυρίως- μπάσκετ. Ο δεσποτισμός των FIBA και Euroleague, έχει φέρει ένα “διπλό πρόγραμμα”. Ένα πρόγραμμα όπου θα έχει τις ίδιες μέρες αγώνες συλλόγων κι εθνικών ομάδων. Τόσο καιρό το γνωρίζαμε ότι θα συμβεί, όμως τώρα το βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας. Την Πέμπτη αρχίζει (με αγώνες στην Ωκεανία), την Παρασκευή θα κορυφωθεί με παιχνίδια σε όλο τον κόσμο.

Ο Παναθηναϊκός θα παίζει με τη Ρεάλ στο ΟΑΚΑ, την ίδια ώρα που η Εθνική θα παίζει με τη Μ. Βρετανία εκτός έδρας. Πραγματικά κατάντια για το άθλημα, το οποίο ουσιαστικά θα είναι και ο μόνος χαμένος της όλης υπόθεσης. Εδώ και μέρες βλέπουμε ομοσπονδίες και συλλόγους να “ξεκατινιάζονται” για το που θα παίξουν οι διεθνείς παίκτες. Βλέπουμε αθλητές να “αποθεώνονται” ή να “υβρίζονται” για μια απόφαση που δε θα έπρεπε να πάρουν. 

Ας ελπίσουμε κάποιοι να “φωτιστούν” πριν να είναι πολύ αργά για όλους. Και κυρίως για το ίδιο το μπάσκετ.