Ανάλυση του ισλαμικού κράτους από μια ειδήμονα

Η Loretta Napoleoni, ειδήμων σε θέματα τροµοκρατίας, παρουσιάζει στο βιβλίο της «Ο ισλαμιστικός Φοίνικας, το Ισλαμικό Κράτος και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή», το Ισλαμικό Κράτος πέρα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Από το ξεκίνηµά του στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το Ισλαµικό Κράτος (γνωστό και ως ISIS, ISIL) έχει εξελιχτεί σε κολοσσιαίο εγχείρημα που έχει στόχο την επαναχάραξη των εθνικών συνόρων στη Μέση Ανατολή και την επιβολή του ισλαµικού νόµου σε µια τεράστια έκταση.

Στο βιβλίο της η Loretta Napoleoni, ειδήµων σε ζητήµατα τροµοκρατίας, µας οδηγεί πέρα από τους τίτλους των εφηµερίδων που παρουσιάζουν το Ισλαµικό Κράτος σαν μια βίαιη συµµορία που κερδίζει διαρκώς έδαφος – και αναλύει το πώς η φανατική αυτή ισλαμική οργάνωση προτείνει ένα καινούριο µοντέλο οικοδόµησης έθνους.

Κηρύσσοντας έναν παραδοσιακό κατακτητικό πόλεµο µε σκοπό τη δηµιουργία ενός χαλιφάτου στον 21ο αιώνα, το Ισλαµικό Κράτος χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες για τη χρηματοδότησή του και για να στρατολογήσει μαχητές, ενώ αξιοποιεί τους τοπικούς πληθυσμούς για τη στελέχωση των υπηρεσιών που θεσπίζει.

Το Ισλαμικό Κράτος αναδύεται από τις στάχτες άλλων αποτυχημένων τζιχαντιστικών εγχειρηµάτων και επιδεικνύει γνώση της περίπλοκης κατάστασης στη Μέση Ανατολή: εκμεταλλεύεται τους πολέµους «δι’ αντιπροσώπων» και την τακτική του κράτους εν κράτει. Και δεν πρόκειται µόνο για ένα ακόμα τροµοκρατικό δίκτυο, αλλά για έναν άκρως απειλητικό εχθρό που έχει συντονιστεί µε τη νεωτερικότητα της παγκόσµιας αταξίας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη