Γονείς μαθητών που συμμετέχουν στις Σχολικές Επιτροπές των Δήμων υποχρεούνται στην υποβολή δηλώσεων “Πόθεν Έσχες”!

Κατά της πρόβλεψης του νόμου να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οι εκπρόσωποι των γονεϊκών οργανώσεων (Συλλόγων Γονέων) που συμμετέχουν ως μέλη στις σχολικές επιτροπές των Δήμων, στρέφεται με ανακοίνωση της η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.).

 

Η διατήρηση της συγκεκριμένης διάταξης του νόμου -αναφέρεται στην ανακοίνωση- δεν έχει κανένα νόημα αφού οι εκπρόσωποι των γονέων δεν έχουν καμία ευθύνη διαχείρισης χρηματικών ή περιουσιακών στοιχείων των σχολικών επιτροπών. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της  (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)

“Η ΑΣΓΜΕ το τελευταίο διάστημα έγινε αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών από γονείς σε όλοι την Ελλάδα, για τη δήλωση πόθεν έσχες που υποχρεούνται να υποβάλουν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Συλλόγων στις σχολικές επιτροπές των Δήμων.

Σύμφωνα με το ν. 3213/03 άρθρο 1 και 3 όπως αντικαταστάθηκε  από το ν. 4281/14 άρθρο 222, 224 και 225  στα υπόχρεα πρόσωπα υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης ( πόθεν έσχες ) περιλαμβάνονται και οι εκπρόσωποι των γονεϊκών οργανώσεων που συμμετέχουν ως μέλη στις σχολικές επιτροπές των Δήμων.      

Η ΑΣΓΜΕ θεωρεί τις συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου που αφορούν γονείς απαράδεκτες, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση πως οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Συλλόγων Γονέων στις σχολικές επιτροπές, στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω της συμμετοχής τους σε αυτά τα πρόσωπα (ΝΠΔΔ) αναδεικνύουν τα οξυμμένα προβλήματα των σχολείων, προσπαθούν να ελέγξουν τη σωστή και δίκαιη κατανομή της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης, προσπαθούν να βάλουν φραγμό στην ιδιωτικοποίηση των δομών του δημόσιου σχολείου, αναδεικνύουν ζητήματα  που αφορούν τις ανάγκες της λειτουργίας – της ασφάλειας των σχολικών μονάδων, δεν έχουν καμία ευθύνη διαχείρισης χρηματικών ή περιουσιακών στοιχείων των σχολικών επιτροπών.

Αλήθεια πιστεύει η κυβέρνηση πως οι εκπρόσωποι των γονιών στις σχολικές επιτροπές είναι υπεύθυνοι για τη διαφθορά και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος; Αλήθεια τι μέτρα έχουν πάρει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για τους Δήμους εκείνους που έχουν παρακρατήσει τα χρήματα των σχολικών επιτροπών για να εξυπηρετήσουν άλλες ανάγκες;   

Μέχρι σήμερα παρ’ όλες τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, δεν έχουμε πάρει ΚΑΜΙΑ απάντηση απ’ την κυβέρνηση, η οποία επιδεικνύει μια απαράδεκτη ολιγωρία στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. 

Απαιτούμε άμεσα να εξαιρεθούν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Συλλόγων στις σχολικές επιτροπές  από την υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες, με συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Η τροπολογία αυτή να έχει αναδρομική ισχύ. Να μην επιβληθούν πρόστιμα για τυχόν εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες.”