Εκλογές σε θολό ασφαλιστικό τοπίο για τον ΕΔΟΕΑΠ

Περισσότεροι από 17.000 ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ καλούνται να ψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα, από Τετάρτη 13 ως και Παρασκευή 15 Ιουνίου, για το νέο δεκαμελές ΔΣ του Ταμείου, το οποίο θα συμπληρωθεί με ένα ακόμη μέλος- εκπρόσωπο των εργοδοτών.

Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε τον κατάλογο των υποψηφίων.

Συνολικά εγκρίθηκαν 57 υποψηφιότητες για ΔΣ και 14 για την Εξελεγκτική Επιτροπή. Απορρίφθηκε η κατάθεση ψηφοδελτίων από την ΠΟΣΠΕΡΤ και την ΠΑΣΥΜΗΤΕ, όπως επίσης και η υποψηφιότητα του Θ. Μπερεδήμα από την ΕΣΠΗΤ.

Εγκρίθηκαν ωστόσο τα πρόσωπα που περιελάμβαναν τα δύο ψηφοδέλτια από την ΕΡΤ.

Στις εκλογές του ΕΔΕΟΑΠ κατεβαίνουν ως υποψήφιοι σχεδόν όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ενώ η κατάρρευση της συμμαχίας των περασμένων ετών ανάμεσα στις παρατάξεις της Μ. Αντωνιάδου – Ν. Καρούτζου και Στ. Καπάκου – Μ. Γκανά έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων συνδικαλιστικών ομάδων. Ουσιαστικά στο ενιαίο ψηφοδέλτιο του ΕΔΟΕΑΠ κατεβαίνουν τουλάχιστον επτά συνδικαλιστικά σχήματα, ενώ και ανεξάρτητοι υποψήφιοι στηρίζονται από παρατάξεις της ΕΣΗΕΑ ή της ΕΣΠΗΤ.

Η παράταξη της προέδρου της ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου έχει σπάσει στα δύο. Από τη μία είναι η ομάδα του νυν προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ Ν. Καρούτζου με υποψήφιους τους Κ. Δαυλό, Μ. Βασιλάκου και Άντζι Σταθάτου και από την άλλη της Μ. Αντωνιάδου, που κατεβαίνει με υποψήφιους τους Δ. Κουμπιά, Κ. Θεοδωρακάκο και Ν. Στέφο.

Η φιλοκυβερνητική παράταξη κατεβαίνει με τον Στ. Καπάκο και τον Μ. Γκανά, το ΠΑΜΕ Τύπου με έξι υποψήφιους, το «Μέτωπο για την Ανατροπή» με τέσσερις υποψηφίους, τους Γ. Αγγέλη και Τ. Αναστασιάδη από Αθήνα και Π. Χαραλαμπίδη, Κ. Χατζηγεωργίου από Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν οι υποψήφιοι της ΠΟΣΠΕΡΤ, τεχνικοί από ΕΡΤ αλλά και ΕΤΙΤΑ καθώς και οι τεχνικοί του ΠΑΣΥΜΗΤΕ.

Στο μεταξύ δεκάδες ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ διατυπώνουν ερωτηματικά για τις αλλαγές που έγιναν στο καταστατικό, χωρίς να υπάρξει σύμφωνη γνώμη των μελών-ασφαλισμένων στη γενική συνέλευση.

Ενδεικτικό του πολέμου που διεξάγεται για τις εκλογές είναι ότι απειλούνται προσφυγές για τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας. Από την άλλη πλευρά επισείεται η απειλή διορισμού προσωρινής διοίκησης στο Ταμείο σε περίπτωση που δεν γίνουν οι εκλογές.