Επανεκδόθηκε από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής “Το Λαύριον” του Ανδρέα Κορδέλλα

Με αφορμή τον εορτασμό της 150ετηρίδας του νεώτερου Λαυρίου και της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυσή της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής, παρουσιάστηκε η επανέκδοση του ιστορικού βιβλίου «ΤΟ ΛΑΥΡΙΟΝ» του Ανδρέα Κορδέλλα.  

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Ιανουαρίου στην αίθουσα «Μηχανουργείο» του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου υπό την αιγίδα του Πάρκου και του Δήμου Λαυρεωτικής, ομιλητές ήταν εξέχουσες προσωπικότητες του επιστημονικού κόσμου:

ο Γιώργος Ν. Δερμάτης – Δρ. Ιστορικός του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve (Βέλγιο),

ο Κωνσταντίνος Ι. Παναγόπουλος – Μεταλλειολόγος Μηχανικός – Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ και τέως Γεν. Διευθυντής του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου,

ο Γιώργος Β. Δερτιλής – Ιστορικός – Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της École des Hautes Études en Sciences Sociales (Παρίσι) και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και

ο Αριστείδης Γ. Κανατούρης – Μαθηματικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική που ήταν και ο μεταφραστής και επιμελητής του βιβλίου.

Οι ομιλητές – ο καθένας από την πλευρά του – αναφέρθηκαν στη ζωή του Ανδρέα Κορδέλλα και στην ουσιαστική του συμβολή στη σύσταση – ίδρυση του νεώτερου Λαυρίου. Το βιβλίο «ΤΟ ΛΑΥΡΙΟΝ» αποτελεί ένα πρωτοποριακό επιστημονικό έργο βιομηχανικής αρχαιολογίας των μεταλλείων και παρέχει πλήθος πληροφοριών για το αρχαίο και το νεώτερο Λαύριο.

Στην εξαιρετικά αυτή ενδιαφέρουσα εκδήλωση, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, αφού συνεχάρη την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, τον Δήμο Λαυρεωτικής και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου για την πρωτοβουλία της συγκεκριμένης διοργάνωσης, απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στους ομιλητές και δήλωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα ενισχύσει τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του νεώτερου Λαυρίου και θα βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί στην επίλυση των προβλημάτων της σύγχρονης πόλης, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους ανάπτυξης της Αττικής.