ΕΥΔΑΠ: “μάχη με το χρόνο για την κατασκευή Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων σε Σπάτα, Κορωπί, Καλύβια

Στα τρία έργα κατασκευής μονάδων βιολογικού καθαρισμού στην ανατολική Αττική, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Ι. Μπενίσης στη διάρκεια της χθεσινής επικοινωνίας του με τους διαπιστευμένους στον οργανισμό δημοσιογράφους των μέσων ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, μίλησε για τα υπό κατασκευή Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, Σπάτων, Μαραθώνα και Σαρωνικού, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 600.000.000 €, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στο αποχετευτικό δίκτυο του Δήμου Παλλήνης δεδομένου ότι ο αποδέκτης των λυμάτων θα είναι εκτός ανατολικής Αττικής, το Κ.Ε.Λ. Ψυτάλλειας.

Ο κ. Ι. Μπενίσης χαρακτήρισε τα τρία έργα “ως το μεγάλο στοίχημα της διοίκησης”, δήλωσε ότι “δίνεται μάχη με το χρόνο προκειμένου να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς για να μπει ένα τέλος στο ζήτημα των μεγάλων προστίμων που ήδη εκκρεμούν σε βάρος της χώρας μας από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου”

και τέλος,

επιβεβαίωσε την ήδη γνωστή απόφαση της ΕΥΔΑΠ “να περιέλθουν στην κυριότητα της εταιρείας τα δίκτυα ύδρευσης των Δήμων, Μαραθώνα, Μεγάρων και Σαλαμίνας με την επισήμανση ότι οι συγκεκριμένοι Δήμοι συγκαταλέγονται στους Δήμους με τις μεγαλύτερες οφειλές προς την επιχείρηση…”

Αναφερόμενος ο κ. Ι. Μπενίσης στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Σπάτων -θέση Πλατύ Χωράφι- στο οποίο θα κατευθύνονται τα λύματα των περιοχών, Σπάτων, Αρτέμιδος, Ραφήνας και Πικερμίου, διετύπωσε την αισιόδοξη εκτίμηση για δημοπράτηση του, τον Μάρτιο 2018 και ολοκλήρωση του σε δύο χρόνια από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η κατασκευή του.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ για το ΚΕΛ Σπάτων-Ραφήνας, έκανε τις εξής επισημάνσεις:

“Το σύνολο του έργου, προϋπολογισμού 250.000.000 € η περιβαλλοντική αποτίμηση του οποίου τέθηκε, στις 14/3/2017, σε δημόσια διαβούλευση, δίνει τέλος στην ανεξέλεγκτη διάθεση των ανεπεξέργαστων λυμάτων, διασφαλίζει την ποιοτική κατάσταση και βιωσιμότητα των υπόγειων υδατικών αποθεμάτων της περιοχής, προστατεύει και αναβαθμίζει το παράκτιο οικοσύστημα, το οποίο αποτελεί το βασικότερο άξονα της αναπτυξιακής προοπτικής των δύο δήμων.

Με βασική επιλογή την ανάκτηση του νερού για χρήσεις άρδευσης καλλιεργειών, αλλά και αστικού πρασίνου, εξοικονομείται πολύτιμος φυσικός πόρος και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις αναγέννησης της πρωτογενούς δραστηριότητας στην περιοχή, αλλά και ανάπτυξης συναφών δραστηριοτήτων, οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από τη διαθεσιμότητα νερού (π.χ. πάρκα αναψυχής, γήπεδα γκολφ).

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων των δήμων Ραφήνας -Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, οι κάτοικοι της περιοχής απαλλάσσονται δια παντός από το οικονομικό κόστος εκκένωσης των βόθρων.

ΚΕΛ Μαραθώνα

Σε ότι αφορά το ΚΕΛ Μαραθώνα, προϋπολογισμού 200 εκατ. €, ο κ. Ι. Μπενίσης δήλωσε ότι υπήρξε εμπλοκή καθώς οι κοινοτικές υπηρεσίες ζήτησαν περισσότερα στοιχεία εξ αιτίας της χωροθέτησης του σε υψόμετρο, περίπου 850 μέτρων. «Αμέσως μόλις ξεμπλέξουμε με την Ε.Ε., είπε ο κ. Μπενίσης, “μπορεί να δημοπρατηθεί και αυτό το έργο.”

ΚΕΛ Σαρωνικού

Αναφορικά με το Δήμο Σαρωνικού, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, είπε: “η συντηρούμενη επί πολλά χρόνια προοπτική σύνδεσης της αποχέτευσης με το ΚΕΛ Ψυτάλλειας, απέτρεψε την εξεύρεση λύσης σε τοπικό επίπεδο. Όμως, σύμφωνα με μελέτη που έχουμε στα χέρια μας, η Ψυτάλλεια δε μπορεί να δεχθεί πρόσθετα λύματα. Αν και τεχνικά η εγκατάσταση μπορεί να τα δεχθεί, πλέον λειτουργεί οριακά ως προς το ρυπαντικό φορτίο.

Έτσι, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί ένας τρίτος βιολογικός καθαρισμός, ο οποίος θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου Σαρωνικού. Όμως, ενώ η δημοτική αρχή είχε αρχικά εγκρίνει τη χωροθέτηση του στο Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Καλυβίων, προ μηνός έστειλε επιστολή στην ΕΥΔΑΠ ζητώντας παράταση, προκειμένου να το επανεξετάσει.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ της έδωσε περιθώριο τριών μηνών για να δώσει την τελική της απάντηση.”

Σημείωση “Ν”: Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γ. Σωφρόνης για να καταλαγιάσει την αναταραχή που προκλήθηκε από αιτιάσεις, αντιδράσεις και ψιθύρους περί “εξυπηρέτησης συμφερόντων” σε σχέση με την επιλογή του ΒΙΟΠΑ Καλυβίων ως χώρου κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, αποδέχθηκε αίτημα μέρους της αντιπολίτευσης να αναζητηθεί άλλη επιλογή, “ρεαλιστική και εφαρμόσιμη, ώστε να λυθεί με μόνιμο τρόπο το πρόβλημα της αποχέτευσης…”.

Πρότεινε, λοιπόν, τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για την αναζήτηση νέας χωροθεσίας του ΚΕΛ και για το λόγο αυτό ζήτησε ολιγόμηνη παράταση από την ΕΥΔΑΠ.

Η πρώτη αντίδραση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ στην “εμπλοκή” που προέκυψε ήταν να απευθυνθεί στον Δήμο Μαρκοπούλου, προτείνοντας αναβάθμιση του δικού του βιολογικού για να δεχθεί τα λύματα του Δήμου Σαρωνικού.

Η δημοτική αρχή του Σωτήρη Μεθενίτη, αρνήθηκε, ομοίως και οι δημοτικές αρχές, Σπάτων-Ραφήνας και Κορωπίου-Παιανίας προς τις οποίες αποτάθηκε η ΕΥΔΑΠ με αποτέλεσμα, ως μόνη εφικτή λύση αυτή τη στιγμή να παραμένει η αρχική. Κατασκευή ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, για το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, αρνητική θέση διατηρεί από την πρώτη στιγμή και μέχρι σήμερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής και πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Πέτρος Φιλίππου.

ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας


Για το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας, ο κ. Ι. Μπενίσης, είπε: “η αρχαιολογική υπηρεσία τίναξε στον αέρα το χρονοδιάγραμμα για τον υπό κατασκευή βιολογικό καθαρισμό του Κορωπίου. Το έργο, προϋπολογισμού 112 εκατ. €, ανατέθηκε με μεγάλη έκπτωση και κόστος 80 εκατ. ευρώ στην τεχνική εταιρεία Κλέαρχος Ρούτσης, είναι έτοιμο κατά 90%, αλλά η αρχαιολογική υπηρεσία θεωρεί πως θα χρειαστεί άλλα δύο χρόνια!”

Στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας τα λύματα του Δήμου Ωρωπού

Για την αποχέτευση των Δήμων Βόρειας Αττικής, ο κ. Ι. Μπενίσης δήλωσε: τα λύματα του Δήμου Ωρωπού οδεύουν προς Ψυτάλλεια και σε ότι αφορά το διαγωνισμό για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα, εξετάζουμε την αναβάθμιση του βιολογικού στη Μεταμόρφωση για να καλυφθούν ανάγκες άλλων περιοχών στα βόρεια του Νομού.”

Για το Θριάσιο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, δήλωσε, ότι “ο αριθμός των συνδέσεων έχει αυξηθεί και εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα που θα οδηγήσει στην κύρωση του υπάρχοντος προστίμου.”

Τέλος, ο κ. Μπενίσης είπεπως βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την επαναχρησιμοποίηση των υδατικών πόρων της Ψυτάλλειας με μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων. (ΕΛΠΕ)

Για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ


Για το ζήτημα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, ο κ. Ι. Μπενίσης τόνισε πως είναι απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνει το πλειοψηφικό πακέτο και η διοίκηση στα χέρια του δημοσίου. “Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 34,03% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ το 27,30% και το 9,99% ανήκει στον επενδυτή John Paulson.

Με βάση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το δημόσιο πρέπει να διατηρήσει το 50% συν μία μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Συνεπώς, το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να πωλήσει περί το 11%, κατέληξε ο κ. Μπενίσης τονίζοντας “πως είναι άγνωστο πώς και πότε θα γίνει η συγκεκριμένη πώληση.”

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αναφερόμενος ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, είπε ότι “ανέρχονται στο ποσό των 200 εκατ. € και πως περίπου 700 είναι αυτοί που οφείλουν ανά λογαριασμό, περισσότερα από 10.000 €”

“Το θέμα των οφειλών –κατέληξε ο κ. Ι. Μπενίσης- είναι περισσότερο πολύπλοκο, γιατί οι λογαριασμοί του νερού είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη ενός ακινήτου και όχι του ενοικιαστή.”

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι “ενώ η επιχείρηση εισπράττει ολοένα και μεγαλύτερα ποσά μέσω ρυθμίσεων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένουν σταθερές, επειδή προκύπτουν νέοι οφειλέτες.”

Τέλος, ο κ. Γιάννης Μπενίσης, εμφανίστηκε βέβαιος “πως το νέο μοντέλο τιμολόγησης του νερού, με βάση και τις κοινοτικές οδηγίες, δεν θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμολογίων…”