Μία ακόμη υπεξαίρεση χρημάτων σε Σχολική Επιτροπή Δήμου. Περίπου 100.000 € το ταμειακό έλλειμμα

Μία ακόμη υπεξαίρεση χρημάτων σε Σχολική Επιτροπή Δήμου κατ΄αντιγραφή αυτής του Δήμου Παλλήνης (2012) μόνο που η νεοανανακαλυφθείσα στο Δήμο Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης, έχει απείρως μικρότερο ύψος. 

 

Βέβαια, τα δύο συγκεκριμένα περιστατικά δεν είναι τα μόνα, δεδομένου ότι σε τρεις ακόμη Δήμους (Διονύσου, Νέας Ιωνίας και Καβάλας) αντίστοιχες υπεξαιρέσεις σε Σχολικές Επιτροπές, εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η νέα τραυματική για το θεσμό της αυτοδιοίκησης υπόθεση και ειδικότερα για τη λειτουργία και αξιοπιστία των Δήμων, αποκαλύφθηκε από στοχευμένη, υποκινημένη έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα γνωσθέντα στοιχεία, σε διάρκεια τριών ετών (2012-2014) υπεξαιρέθηκε από το ταμείο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης το ποσό των 70.000 € με σοβαρές ενδείξεις το τελικό έλλειμμα να φτάσει τις 100.000 €. 

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η Δημοτική Αρχή έχει ήδη προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Δήμου, ενώ οι ελεγκτές έχουν στείλει το πόρισμα ελέγχου στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Επιπλέον, η σημερινή διοίκηση της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου έχει στείλει και εξώδικο στην προηγούμενη πρόεδρο, Μ.Σ.Χ. με το οποίο της ζητείται πλήρης απόδοση της διαχείρισης του ταμείου.

Σημειώνεται ότι όπως όλοι οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών στους Δήμους της χώρας έτσι και η καταγγελόμενη πρ. πρόεδρος, ασκούσε τη διαχείριση των χρημάτων με επιτρεπτή από το νόμο δυνατότητα “αυτονομημένων” παρεμβάσεων προκειμένου να εξυπηρετούνται σε άμεσο χρόνο οι ανάγκες των Σχολείων.

Εκ των υστέρων, ενημερώνεται το Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής και τίθενται υπό την κρίση του τα παρασταστικά της όλης διαχείρισης. Αυτό το “παραθυράκι” του νόμου “διευκόλυνε” για μια ακόμη φορά Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Δήμου να χαθούν χρήματα και μάλιστα χρήματα προοριζόμενα για τη λειτουργία των Σχολείων!

Σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών, τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις, διευθυντές σχολείων του Δήμου Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης, φέρονται να έχουν υπογράψει υπεύθυνες δηλώσεις ότι εισέπραξαν για τις ανάγκες των σχολειών τους 4.700 € ο πρώτος και 2.500 € ο δεύτερος, αλλά στο …χέρι πήραν ο καθένας τους από 500 €.

Τα υπόλοιπα χρήματα, υποτίθεται ότι τα “κατέβαλε” προς εξόφληση επισκευαστικών εργασιών η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, γεγονός που ουδέποτε συνέβη.

Η περίπτωση όμως για την οποία οι επιθεωρητές φέρονται να δηλώνουν έκπληκτοι, αφορά τα έξοδα μιας θεατρικής παράστασης που έγινε και κόστισε 430 €. Τα χρήματα για την παράσταση, κατά ομολογία των διευθυντών των σχολείων, τα πλήρωσαν όλα οι μαθητές αλλά στο ταμείο της σχολικής επιτροπής φαίνεται ότι η παράσταση πληρώθηκε από την ίδια και όχι από τους μαθητές. Δηλαδή κάποιος έβαλε στην …τσέπη του 430  € !

Το αδιέξοδο που διαπίστωσαν στον έλεγχο τους οι επιθεωρητές του δημοσίου, αποτυπώνεται στο πόρισμα τους με την εξής περιγραφή:

«Οι συνολικές χρεώσεις που πραγματοποιήθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Σχολικής Επιτροπής κατά το οικονομικό έτος 2014 ήταν περισσότερες από 40.279,60 ευρώ σε σύγκριση με τα καταχωρισμένα παραστατικά δαπανών στο μηχανογραφικό τηρούμενο βιβλίο Εσόδων –Εξόδων.  Ο τρόπος διάθεσης των χρημάτων αυτών παραμένει άγνωστος!»

Τέλος, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να γίνει ο καταλογισμός του ποσού και ο Δήμος να μη χάσει τα χρήματα του.