Νέα στοιχεία για την ποιότητα του οικοσυστήματος στο Ρέμα Ραφήνας

Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

Ερευνητική παρέμβαση για μια νέα εξακρίβωση της ποιότητας και επάρκειας του οικοσυστήματος στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας πραγματοποιήθηκε χθες από ομάδα επιστημόνων με αφορμή την “Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Ψαριών.”

Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο κ. Σταμάτης Ζόγκαρης, γεωγράφος-βιολόγος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ιδού τα όσα κατέγραψε από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή πρωτοβουλία.

Στα είδη ψαριών που ζουν στο Μεγάλο Ρέμα είναι το Ευρωπαϊκό χέλι και η ποταμοσαλιάρα, ένα σπανιότατο είδος που για πρώτη φορά καταγράφεται στην Αττική . Το χέλι που είναι απειλούμενο είδος –ο πληθυσμός του έχει μειωθεί κατά 90% από το 1976- επιβεβαιώνει με τον σαφέστερο τρόπο την ποιότητα της οικολογικής ισορροπίας του ρέματος παρά την χρόνια επιβάρυνσή του ρέματος από γεωργικά φάρμακα και την ρίψη λυμάτων.

Σε ότι αφορά την ποταμοσαλιάρα που για πρώτη φορά παρατηρείται στην Αττική είναι ψάρι που απαιτεί ρέμα συνεχούς ροής, ό,τι δηλαδή σήμερα είναι το Ρέμα Ραφήνας.

Τόσο το χέλι όσο και η ποταμοσαλιάρα είναι είδη ζουν σε γλυκό νερό. (το χέλι, μόνο μέρος της ζωής του)

Ατυχώς, τα σημαντικά ευρήματα της επιστημονικής ομάδας στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας απορρίπτονται από το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και την Περιφέρεια Αττικής αφού αμφότεροι οι φορείς εμμένουν στην Περιβαλλοντική Μελέτη για τον εγκιβωτισμό του με χαρακτηρισμούς εκτός τόπου και πραγματικότητας.

Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρόκειται για ένα ... «υποβαθμισμένο» υγρότοπο, ένα ρέμα «περιστασιακής ροής» και ιχθυοπανίδα αυτή του…. Νότιου Ευβοϊκού, όπως, γαύρος, σαφρίδι, κουτσομούρα και λοιπά ψάρια της θάλασσας!

“Με μια τέτοια πρόχειρη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων -δηλώνει ο κ. Στ. Ζόγκαρης- μεθοδεύουν τον εγκιβωτισμό 15 χιλιομέτρων του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και την οριστική εξαφάνιση ενός σπάνιου για την Αττική οικοσυστήματος!

Σημειώνεται, ότι η όλη πρωτοβουλία οφέιλεται στην “Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνα” τον μοναδικό συλλογικό φορέα της ευρύτερης περιοχής μας με ευαισθησία και αίσθημα υψηλής ευθύνης προς ένα ζήτημα το οποίο σε άλλες χώρες θα προκαλούσε τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις!