Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από ρηξικέλευθες απόψεις και τολμηρές φωνές

Στα πολιτικά κόμματα έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη διπλή, όπως και να έχει, εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Μαΐου με αυτοδιοικητικές εκλογές και παράλληλα με Ευρωεκλογές. Όλα τα κόμματα δίνουν τεράστια σημασία σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ιδίως αν δεν έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές.

Παναγιώτης Μερτύρης, Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Παλλήνης.

Στην περίπτωση αυτή οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποκτήσουν ένα υπερπολιτικοποιημένο χαρακτήρα. Με στίγμα «κεντρικό πολιτικό» και χαρακτηριστικά τα γενικότερα πολιτικά διλήμματα της εποχής μας. Όσον αφορά για τα ονόματα των διεκδικητών των Περιφερειών και των Δήμων, τα πολιτικά κόμματα δεν θα δώσουν τα γνωστά σε όλους μας «χρίσματα» αλλά πολιτική στήριξη και θα προτιμηθούν νέα, άφθαρτα πρόσωπα, πετυχημένα και αναγνωρισμένα στις τοπικές κοινωνίες.

Σε όλες τις κοινωνίες έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, κρυφές και φανερές και συμμαχίες για τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τα τοπικά αξιώματα. Πολλοί μνηστήρες και υποψήφιοι σε κάθε περιοχή.

Όμως οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από ρηξικέλευθες απόψεις, ανήσυχα πνεύματα και τολμηρές φωνές.

Έχουν ανάγκη από πρόσωπα πετυχημένα στον τομέα εργασίας τους, να έχουν μεγαλοφυή σχέδια για τον Δήμο και να τα πραγματοποιούν με φανατισμό.

Έχουν ανάγκη από πρόσωπα που δεν σπρώχνονται για να βγουν σε πρώτο πλάνο φωτογραφίες με πολιτικά πρόσωπα εποχής.

Έχουν ανάγκη από πρόσωπα που δεν εξαντλούν την δραστηριότητα τους, με χειραψίες, δελτία τύπου και «επικοινωνιακά τερτίπια» με τους πολίτες.

Έχουν ανάγκη από ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές παρατάξεις χωρίς χρίσματα και κομματικές δεσμεύσεις που προτάσσουν συμμετοχικές διαδικασίες με πρωταγωνιστές τοπικούς φορείς, συλλόγους και ενεργούς πολίτες για το συμφέρον του Δήμου, της πόλης.

Έχουν ανάγκη από έμπειρους επιχειρηματίες – μάνατζερ, όχι από «πανεπιστήμονες». Άλλωστε, όπως και μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα είχε πει «τρεις καθηγητές – χάθηκε η πατρίς»!

Για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι με τα κοινά να αφήσουν κατά μέρος τις άγονες αντιπαραθέσεις, τις προσωπικές φιλοδοξίες και να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία των πολιτών του.

Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να εγκλωβιστούν στα εκλογικά εκβιαστικά διλήμματα και φόβο των εθνικών εκλογών.

Οι πολίτες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να επιλέξουν πρόσωπα, προγράμματα και προτάσεις που θα αναδειχθούν μέσα από την ίδια την κοινωνία με κυρίαρχο στοιχείο την επαναθεμελίωση του κοινωνικού και αναπτυξιακού ρόλου της αυτοδιοίκησης.