fbpx

Σημαντικές παρεμβάσεις έργων οδικής ασφάλειας και εξωραϊσμού από τη Δημοτική Αρχή Κρωπίας

Σημαντικές παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας ολοκληρώθηκαν και άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη από τη συνεργασία Δήμου Κρωπίας, της Περιφέρειας Αττικής και των ενεργειών πίεσης Δημοτικής Αρχής, συλλόγων και μεμονωμένων πολιτών (ιδιαίτερα από 2011 έως σήμερα το 2018).

Οι παρεμβάσεις ικανοποιούν αιτήματα δεκαετιών (!) και αφορούν μεταξύ άλλων:

Την τοποθέτηση πεζοφάναρων στη διασταύρωση λεωφ. Αγίας Μαρίνας και Λ. Αθηνών-Σουνίου προς παραλία Αγίας Μαρίνας με διαμορφώσεις πεζοδρομίων και άλλες παρεμβάσεις από το Δήμο Κρωπίας. Η τοποθέτηση έγινε από τη Διεύθυνση Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής. Το έργο ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία την Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017.

Την τοποθέτηση φαναριών για οχήματα και πεζούς με διαμορφώσεις πεζοδρομίων-διαβάσεων και άλλες συμπληρωματικές ενέργειες στην είσοδο της παραλίας Λουμπάρδας (παραλιακή) και στην απέναντι σύνδεση με τη οδό Λουμπάρδας.

Οι εργασίες διαμόρφωσης από το Δήμο και της πρώτης τεχνικής υποδομής από την Περιφέρεια Αττικής εκτελέστηκαν από το 2016-2017-μαζί άλλες συμπληρωματικές εργασίες το 2018- ενώ επήλθε και συμφωνία με τον ΟΑΣΑ για τροποποιήσεις δρομολογίου. Προηγήθηκε αναγκαστικά κατάργηση της στάσης της λεωφορειακής γραμμής 330 στο σημείο της διασταύρωσης Λ. Σουνίου με την οδό Λουμπάρδας και οριστική τροποποίηση των δρομολογίων από την περίοδο του ΠΑΣΧΑ 2018.
Την Πέμπτη, 19 Ιουλίου και την Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία και με δοκιμές/μικροπαρεμβάσεις οδικής σήμανσης από την ανάδοχο εταιρία για λογαριασμό της αρμόδιας Διεύθυνσης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής.

Τη διαμόρφωση, κόμβου φωτεινής σηματοδότησης, πεζοδρομίων, διαβάσεων πεζών, στην έδρα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορωπίου. Έγινε διαμόρφωση της νέας πύλης –εισόδου/εξόδου στη Λ.Βασιλέως Κωνσταντίνου, διαμορφώσεις πεζοδρομίων κ.α. Το έργο ολοκληρώθηκε από πλευράς Δήμου τον Μάιο 2017 ενώ τοποθετήθηκαν οι στύλοι των φαναριών με την ανάλογη τεχνολογική υποδομή από την Περιφέρεια Αττικής. Τέθηκε σε λειτουργία το 2018 για πεζούς και οχήματα με προειδοποιητικές πινακίδες και φανάρια από την ανάδοχο εταιρία για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής.

Στο πλαίσιο προγραμματισμού οδικής ασφάλειας, ασφάλειας πεζών και δημοσίας υγείας απομακρύνθηκε από το Δήμο Κρωπίας το 2017 εγκαταλελειμμένο περίπτερο στο κοινόχρηστο τμήμα της παραλιακής στην είσοδο για π. Αγίας Μαρίνας.

Τον Ιούλιο του 2018, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δήμου Κρωπίας, έγινε επιχείρηση κλαδεμάτων στην παραλιακή και προς την Οδό Γράνας στην Αλθέα σε τεράστια δέντρα ευκαλύπτων που ήταν επικίνδυνα -παρότι δεν ήταν αρμοδιότητά του- για λόγους δημοσίας ασφάλειας ΙΧ και πεζών.

Το Καλοκαίρι του 2017, έπειτα από ενέργειες του Δήμου Κρωπίας με ανάλογη φωτογραφική τεκμηρίωση, η Διεύθυνση Μητροπολιτικών Υποδομών Περιφέρειας Αττικής εκτέλεσε έργο απομάκρυνσης βλάστησης από σημεία της παραλιακής λεωφόρου (επί οδοστρώματος) με κλαδέματα και σε δέντρα.

Κατασκευάστηκε από το Δήμο Κρωπίας (έτος κατασκευής το 2017) λωρίδα πεζόδρομου και έγιναν ανάλογες διαμορφώσεις προσβάσεων στον Σταθμό Προαστιακού-Μετρό Κορωπίου προς Λεωφόρο Μαρκοπούλου. Αναμένονται οι εργασίες κοπής των στηθαίων από την Περιφέρεια Αττικής με την τοποθέτηση οδικής φωτοσήμανσης για πεζούς και ΙΧ. Το έργο αυτό εντάσσεται σε παρεμβάσεις εξυπηρέτησης εργαζομένων, επισκεπτών και κατοίκων που αποκλείονται από στηθαία ασφαλείας και δεν υπάρχουν διέξοδοι για πεζούς.

Επίσης έγιναν από το Δήμο Κρωπίας διαγραμμίσεις καθορισμού θέσεων ΑμεΑ επί του οδοστρώματος της γέφυρας του Σταθμού Προαστιακού-Μετρό σε όλες τις κατευθύνσεις ενώ συμπληρωματικά έγιναν διαγραμμίσεις STOP επί οδοστρώματος σε επικίνδυνα σημεία του Κορωπίου και κοντά σε σχολικές μονάδες που ορισμένοι οδηγοί ΙΧ παραβιάζουν την οδοσήμανση κατά εξακολούθηση. Εξακολουθεί ο Δήμος Κρωπίας να φροντίζει την συντήρηση του χώρου στάθμευσης στον Σταθμό Μετρό-Προαστιακού, χωρίς να έχει την κυριότητα της σκάλας πεζών και του χώρου στάθμευσης. Μετά από επίμονες ενέργειές του βρήκε και τον πραγματικό ιδιοκτήτη του χώρου που είναι η εταιρεία του Δημοσίου ΕΤΑΔ Α.Ε.(!). Ζητάμε την παραχώρηση του προς τον Δήμο Κρωπίας.

Χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο και στις συνδετήριους οδούς καθώς και σε άλλα σημεία της επικράτειας του Δήμου μας για να αυξηθεί η ασφάλεια πεζών και οχημάτων και γίνονται ενέργειες προς σε αυτή την κατεύθυνση.

Τίποτα όμως δεν μπορεί να σταματήσει την έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής ορισμένων οδηγών αλλά και πεζών. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους τους θεσμικούς φορείς για την αλλαγή νοοτροπιών και των συνηθειών μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας στη οδήγησή τους, στην οδική και κυκλοφοριακή συμπεριφορά τους.