Στην Κρήτη του 17ου αιώνα επικεντρωμένο το νέο βιβλίο του Ν. Ψιλάκη

Ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος βιβλίο υπό τον τίτλο “Πολυφίλητη” επικεντρωμένο στην Κρήτη του 17ου αιώνα, στα χρόνια του μεγάλου κρητικού πολέμου γραμμένο από τον καταξιωμένο κρητικό συγγραφέα, Νίκο Ψιλάκη, παρουσιάζεται τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο της “Κρητικής Εστίας” στο Παγκράτι ( Στράβωνος 12) με κεντρικό εισηγητή τον λογοτένη και κριτικό του θεάτρου, Κώστα Γεωργουσόπουλο.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν μέλη της κρητικής κοινότητας του λεκανοπεδίου τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον συγγραφέα και να συζητήσουν μαζί του για το περιεχόμενο της νέας λογοτεχνικής δουλειάς του.

Στην “Πολυφίλητη” του Νίκου Ψιλάκη ο διάλογος ανάμεσα στην Ιστορία και τη μυθοπλασία είναι διαρκής.

Οι ήρωες του μεγάλου κρητικού πολέμου έχουν ζήσει την κατάληψη των Χανίων και του Ρεθύμνου και βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα παραμένοντας έγκλειστοι για περισσότερο από 22 χρόνια, όσο κράτησε η μεγαλύτερη πολιορκία της Ιστορίας, η πολιορκία του Χάνδακα.

Ο συγγραφέας παρακολουθεί στιγμή προς στιγμή τα γεγονότα δίνοντας έμφαση στην καθημερινότητα των ανθρώπων, δηλαδή στη ζωή που προσπαθεί να αντέξει κάτω από ακραίες συνθήκες, και πραγματεύεται το συναίσθημα ιχνηλατώντας τον ψυχισμό των ανθρώπων που ζουν κυκλωμένοι από τον φόβο. Μέσα στην πολιορκημένη πόλη συνωστίζονται μισθοφόροι και πρόσφυγες από τις άλλες πόλεις της Κρήτης. Καθένας απ’ αυτούς κουβαλά βιώματα και διαψεύσεις, η αβεβαιότητα γίνεται τρόπος ζωής και η μνήμη πλοηγός για το αύριο.

Έρωτες που αναζωπυρώνονται, πάθη που επανέρχονται, κοινωνικές συμβάσεις που διατηρούνται ακόμη και μέσα σε σκληρές συνθήκες πολέμου. Και, βέβαια, παιδιά. Που γεννιούνται, μεγαλώνουν, φτάνουν στα 23 τους χρόνια, χωρίς να έχουν βγει από τα τείχη, χωρίς να έχουν δει ποτέ βουνά, κάμπους, έχοντας καταγράψει στη μνήμη τους μόνο καμπάνες συναγερμού και κρότους από μπομπάρδες.

__________________________________________

Για την “Πολυφίλητη” του Νίκου Ψιλάκη, ο φιλόλογος και λογοτέχνης Γιώργος Δρακωνάκης (κατά κοινή ομολογία, συγκαταλέγεται στους λόγιους εκείνους που ο γραπτός τους λόγος μετατρέπεται σε τέχνη και σε διδασκαλία δημιουργικής γραφής) έγραψε μια εμπεριστατωμένη κριτική, χρήσιμη σε όσους ενδιαφέρονται να έχουν μια καλή γνώση για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου βιβλίου.