Συλλήψεις για αρπαγές, ληστείες και κλοπές σε βάρος οδηγών φορτηγών

Mπροστά σε δυο μέλη της σπείρας που «χτυπούσε» χρηματοκιβώτια και είχε εξαρθρωθεί πέρυσι βρέθηκαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής ερευνώντας υπόθεση με αρπαγές, ληστείες και κλοπές σε βάρος οδηγών φορτηγών σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Βοιωτίας.

Ο ένας εξ αυτών 28 ετών αναζητούνταν καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για ληστείες, κλοπές και άλλα αδικήματα, ενώ ο άλλος 24 ετών είχε βγει από τις φυλακές τον Φεβρουάριο και άμεσα εντάχθηκε στην εγκληματική ομάδα.

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής κ Γ. Κανέλλος συνελήφθησαν το πρωί της Κυριακής στις περιοχές Ασπροπύργου και Μενιδίου 8 άτομα, ομογενείς από το Καζακστάν, ηλικίας 28 έως 42 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία τoους (7) έχει ξαναπασχολήσει τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Παράλληλα, συγκατηγορούμενοι για τα ίδια αδικήματα είναι δύο ακόμα άτομα (30 και 31 ετών), ενώ κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της απάτης, της αποδοχής και της διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία τυγχάνουν πέντε άτομα, ηλικίας 30- 43 ετών.

Επιπλέον, πέντε άτομα κατηγορούνται στην ίδια υπόθεση για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος καθώς έπαιρναν τα κλοπιμαία και τα πωλούσαν σε ανυποψίαστους πολίτες ή τα προωθούσαν σε άλλους εμπόρους. Μάλιστα τα κλοπιμαία έφταναν σε καταστήματα μέσω συνεργού τους ο οποίος λειτουργούσε ως μεσάζων και έκοβε και τιμολόγια.

Εξιχνιάσθηκαν οκτώ ληστείες και αρπαγές που διαπράχθηκαν στις περιοχές Μεγάρων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Σχηματαρίου και Αχαρνών, τρεις κλοπές από φορτηγά αυτοκίνητα στις περιοχές Μεγάρων και Ασπροπύργου και δύο κλοπές οχημάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ συνολική αξία των αφαιρεθέντων εμπορευμάτων και αντικειμένων υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν μέρος των κλοπιμαίων (υπολογιστές) βρέθηκαν σε κατάστημα στην Πάτρα, χωρίς ο επιχειρηματίας να γνωρίζει ότι είχαν αφαιρεθεί. Ωστόσο ένας εκ των πελατών πέρυσι τον Νοέμβριο ζήτησε κάποια στιγμή τεχνική υποστήριξη και τότε του ανέφεραν πως ο κωδικός του προϊόντος αντιστοιχεί σε κλεμμένη συσκευή.

Από τις αρχές του 2018 οι αστυνομικοί άρχισαν να θέτουν υπό επιτήρηση κάποιους από τους εμπλεκόμενους και σταδιακά διαπιστώθηκε η συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κυρία Ιωάννα Ροτζιώκου επεσήμανε ως προς τον τρόπο δράσης της εγκληματικής ομάδας αναφέρονται ότι: «Πρώτες πρωινές ώρες, τουλάχιστον τρία με τέσσερα άτομα της εγκληματικής ομάδας μετέβαιναν στις Εθνικές Οδούς (όπως για παράδειγμα στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας ή στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου) και εντόπιζαν τα σημεία που σταθμεύουν οδηγοί φορτηγών που εκτελούν δρομολόγια μεταφέροντας διάφορα εμπορεύματα.

Στη συνέχεια, κατόπτευαν τους χώρους για την ανεύρεση στόχων και αφού έσχιζαν τους μουσαμάδες από τα φορτηγά και εκτιμούσαν το περιεχόμενο και την αξία των εμπορευμάτων, προέβαιναν αναλόγως στην αφαίρεση των αντικειμένων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δράστες αφού εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα επιβιβάζονταν στα φορτηγά τους και με τη χρήση σωματικής βίας τους μετέφεραν μαζί με τα εμπορεύματα του φορτηγού, σε χώρο στάθμευσης στον Ασπρόπυργο.

Στο χώρο αυτό αποσπούσαν τα επικαθήμενα οχήματα από τους τράκτορες και στη συνέχεια μετέφεραν τους παθόντες με τους τράκτορες σε ερημικές τοποθεσίες (κυρίως κοντά σε περιοχή της Θήβας), όπου και τους εγκατέλειπαν».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, όταν έπαιρναν ως ομήρους τους οδηγούς των φορτηγών κάλυπταν τα πρόσωπά τους με κουβέρτα για να μην δουν που τους μεταφέρουν και ακολούθως όταν τους εγκατέλειπαν έβαζαν φωτιά στα αντικείμενα που είχαν χρησιμοποιήσει για να «σβήσουν» τα ίχνη τους.

Οι αστυνομικοί πριν τις συλλήψεις είχαν εντοπίσει μεγάλο μέρος των κλεμμένων εμπορευμάτων που είχαν διατεθεί στην αγορά.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και γραφεία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 αυτοκίνητα, τράκτορας, ζευγάρι πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας, 2 «εγκέφαλοι» οχημάτων, 2 πιστόλια με 1 άδειο γεμιστήρα, (24) φυσίγγια, σιδερογροθιά, μαχαίρι κυνηγετικού τύπου, με θήκη, 49.272 ευρώ, 2 συστήματα δορυφορικού εντοπισμού (GPS), 327 τεμάχια καθαριστικών για οχήματα, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και τιμαλφών, έγγραφα, τιμολόγια, μπλοκ επιταγών, βιβλιάρια καταθέσεων, τραπεζικά έγγραφα και σφραγίδες διαφόρων εταιρειών, 127 προϊόντα εταιρείας ηλεκτρονικής τεχνολογίας (φορητοί υπολογιστές, οθόνες κλπ), 33 κινητά τηλέφωνα, 4 φορητές ταμπλέτες (tablet) και (3) φορητοί υπολογιστές, καθώς και 4.649 φιάλες οινοπνευματώδους ποτού.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.