Τέλος 2017 (;) η ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβάλλοντος του Ρέματος Ραφήνας

Άργησε η κεντρική διοίκηση του κράτους να επιληφθεί ενός από τα σοβαρότερα θέματα της Ανατολικής Αττικής αλλά, …κάλλιο αργά παρά ποτέ! -Χάριν τάξεως να υπενθυμιστεί ότι ουδέποτε τα τελευταία 20 χρόνια το συγκεκριμένο ζήτημα μπήκε στο περισκόπιο σοβαρής αντιμετώπισης με μόνη αιτία το αποκαλούμενο “πολιτικό κόστος”!-

Το Μέγα Ρέμα Ραφήνας -περί αυτού η εισαγωγή- απασχόλησε τη σύσκεψη παραγόντων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά από πρόσκληση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων με βασικό ζητούμενο, την αξιολόγηση της προόδου του έργου διευθέτησης και οριοθέτησης του, από την περιοχή της Λεωφόρου Σπάτων -παραπλεύρως της επιχείρησης “Κελάρι Παπαχρήστου- μέχρι την εκβολή του στη θαλάσσια περιοχή Ραφήνας, συνολικού μήκους 15 χλμ)

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς και ο πρώην Δήμαρχος Βασίλειος Πιστικίδης, ο Αντιδήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος Αντώνιος Τούντας, εκπρόσωποι των μελετητικών γραφείων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενημέρωση για την πρόοδο της «Μελέτης Διευθέτησης – Οριοθέτησης Ρέματος Ραφήνας», η οποία αφορά στο τμήμα του ρέματος από τη Λεωφόρο Σπάτων μέχρι την εκβολή του ρέματος (μήκους 15 χλμ) καθώς και τον παραπόταμο Βαλανάρη (μήκους 2 χλμ).

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, οι παρεμβάσεις που γίνονται είναι ήπιας μορφής, συμβατές με το φυσικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, στο μεγαλύτερο μέρος παραμένουν τα φυσικά όρια του ρέματος, σε άλλα σημεία – όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο – θα κατασκευαστούν προστατευτικά με συρματοκιβώτια, ενώ σε κάποια σημεία – εντός σχεδίου πόλης – θα κατασκευαστεί σκυρόδεμα.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο και θα σταλεί στους αρμόδιους φορείς για γνωμοδότηση, ενώ η οριστική μελέτη θα είναι έτοιμη – σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα – μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (2017).

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Φιλίππου, δήλωσε ότι το Ρέμα Ραφήνας είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Περιφέρειας στην προσπάθεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής και ότι με την ολοκλήρωση της μελέτης θα υπάρξει συνεργασία Περιφέρειας Αττικής και Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη χρηματοδότηση και ολοκλήρωση του έργου.

«Με την ολοκλήρωση των έργων διευθέτησης και οριοθέτησης του Ρέματος Ραφήνας, του Ερασίνου ποταμού (Βραυρώνα), του Ρέματος Κόρμπι (Βάρκιζα) και του Ρέματος Ξερέα (Αγία Μαρίνα Κορωπίου) θωρακίζεται πλήρως αντιπλημμυρικά η Ανατολική Αττική» πρόσθεσε ο κ. Φιλίππου.