Το πολιτικό θράσος για τα λύματα, περισσεύει*

 

Αμαλία Τόκα Δημοτική Σύμβουλος Ραφήνας -Πικερμίου

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ρυπαίνων τιμωρείται (είναι και ποινικό αδίκημα), αλλά τιμωρείται και εκείνος ο οποίος με τις αποφάσεις του επιτρέπει την διαιώνιση της ρύπανσης π.χ. με την μη άμεση επίλυση του αποχετευτικού χρόνιου προβλήματος του τόπου του, ενώ λύση υπάρχει.

Άμεση εμπλοκή στο «ο ρυπαίνων πληρώνει» έχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΥΠΕΚΑ, ΥΠΟΜΕΔΙ, ΕΥΔΑΠ, ΔΗΜΟΣ ) που σχεδιάζουν και επανασχεδιάζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατούν σε χρόνια ομηρία τους κατοίκους στους βόθρους και την προκαλούμενη καθημερινή επικίνδυνη ρύπανση.

Και εξηγούμαι, η πλειοψηφική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2016 για την κατασκευή ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι δεν είναι άμεση (δηλ. δεν θα κατασκευαστεί σε 1-2 χρόνια αλλά τουλάχιστον σε 7-8 χρόνια –αν δεν υπάρξουν προσφυγές) διότι αφενός μεν το δήλωσε ευθαρσώς ο αρμόδιος υπεύθυνος του Υπουργείου στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφετέρου, πρέπει:

να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές η συνολική οριοθέτηση και διευθέτηση του ρέματος Ραφήνας και να εκδοθεί το ανάλογο ΦΕΚ (είναι προϋπόθεση για την κατασκευή του ΚΕΛ σύμφωνα με την ακυρωτική απόφαση 3743/2008 του ΣτΕ για τους παράνομους περιβαλλοντικούς όρους)

να εκδικαστούν οι προσφυγές στο ΣτΕ, εναντίον του Π.Δ. της 27.08.2014 – ΦΕΚ 416/Δ/9.9.2014 το οποίο αφορά την τμηματική οριοθέτηση του ρέματος Ραφήνας που συναρτάται άμεσα με τη χωροθέτηση του ΚΕΛ στο «Πλατύ Χωράφι.

να εγκριθούν και να γίνουν οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις για το ΚΕΛ και για το ρέμα Ραφήνας, όμως στο πρόσφατο ΦΕΚ 199 Α΄21.12.2017 περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων δεν υπάρχει καμία απαλλοτρίωση για το ρέμα Ραφήνας προκειμένου να γίνουν πράξεις οι αποφάσεις τους οι οποίες δεν έχουν σχέση μόνον με το ΚΕΛ αλλά κυρίως με την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης της Ραφήνας.
Ας σημειώσουμε ότι δεν αναφέρεται και κάτι συγκεκριμένο στο ΦΕΚ για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις της συνέχειας της Αττικής οδού και του προαστιακού μια και ο σχεδιασμός που γνωρίζουμε ήταν δίπλα- δίπλα και παράλληλος με το ΚΕΛ και το ρέμα Ραφήνας .

Όταν λοιπόν, τελειώσουν όλες οι περί του ρέματος νόμιμες διαδικασίες, εγκριθούν οι απαλλοτριώσεις των εκτάσεων για το ΚΕΛ, πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές η αδειοδότηση της κατασκευής του ΚΕΛ με την έκδοση της ανάλογης ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) προκειμένου να γίνει η δημοπράτηση του έργου, κλπ.

Όλες, αυτές οι διαδικασίες δεν είναι άμεσες αλλά χρονοβόρες και γραφειοκρατικές (ήδη από καιρό το δημοσιοποιημένο χρονοδιάγραμμα είναι εκτός των προβλεπόμενων χρόνων), επομένως η ρύπανση του περιβάλλοντος και ο κίνδυνος της υγείας των πολιτών θα υπάρχουν στην καλύτερη των περιπτώσεων για τουλάχιστον 7 χρόνια ακόμη.

Για αυτό ακριβώς, το πολιτικό θράσος των διοικούντων του Δήμου μας για την ρύπανση των λυμάτων στους δρόμους (και όχι μόνον) περισσεύει, αφού αυτή η κατάσταση θα εξακολουθεί να υπάρχει για πολλά ακόμη χρόνια!

Επίσης, το πολιτικό τους θράσος περισσεύει και για ένα ακόμη ουσιαστικό λόγο, μόλις πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε έγγραφο του ΥΠΕΚΑ προς την ΕΥΔΑΠ για την ένταξη πολλών περιοχών όπως του Ωρωπού, του Καπανδριτίου, κλπ στο ΚΕΛ Ψυττάλειας (!) ενώ ταυτόχρονα μας ανέφεραν ότι δεν είναι δυνατή η δική μας ένταξη λόγω του μεγάλου ρυπαντικού φορτίου, λόγω της μεγάλης απόστασης, κλπ.

(Aλήθεια πόσα χιλιόμετρα απέχει ο Ωρωπός από το ΚΕΛ Ψυττάλειας; Πόση η υψομετρική διαφορά; Το ρυπαντικό φορτίο τώρα είναι χαμηλό; Πόσο θα είναι το κόστος σύνδεσής τους; Oι αντιδρώντες Δήμοι πλησίον της Ψυτάλλειας τώρα γιατί σιωπούν;)

ΑΣ ΕΠΙΛΥΣΟΥΜΕ και εμείς άμεσα το χρόνιο σοβαρό πρόβλημα της αποχέτευσης με την λύση την οποία ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ το ίδιο έγγραφο του ΥΠΕΚΑ προς την ΕΥΔΑΠ (αλλά και το παλαιότερο της ΕΥΔΑΠ 1927/1.12.2012).

ΑΣ ΠΡΑΞΟΥΜΕ αυτό που έκανε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού το οποίο ακύρωσε την προηγούμενη πλειοψηφική του απόφαση για την κατασκευή ΚΕΛ σε βιοτεχνική ζώνη της περιοχή του.

ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ επιτέλους την απόλυτη υποταγή σε επιβαλλόμενες συμφωνίες και διάτρητες αποφάσεις και ΑΣ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ το θέμα με την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα έναντι των εαυτών μας και των συμπολιτών μας .

Το αδίκημα «ο ρυπαίνων πληρώνει» δεν έχει ισχύ μόνον για τους ασυνείδητους πολίτες, αλλά κυρίως για όσους αιρετούς και ταγούς «συνειδητά» εμπαίζουν εδώ και χρόνια τους πολίτες.

____________________________________________
*Αφορμή, η απάντηση πρ. Δημάρχου σε καταγγελία κατοίκου για τα λύματα που ρίχνουν στους δρόμους, κάποιοι ασυνείδητοι