Οι θέσεις σε ΑΕΙ & ΤΕΙ στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2014

exetaseis

Ενίσχυση των Παραγωγικών και γενικά των Θετικών Σχολών, κατά περίπου 3 – 5%, ανά περίπτωση και ανάλογη μείωση των εισακτέων στις Θεωρητικές Σχολές (Φιλολογικές & Θεολογικές) αναμένεται, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2014, και την προσπάθεια των υποψηφίων, για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της Χώρας.

Έτσι, δυσκολότερη θα είναι φέτος η εισαγωγή υποψηφίων στο 1ο Πεδίο (Ανθρωπιστικές Επιστήμες), που χάνει 720 εισακτέους, και ευκολότερη στα υπόλοιπα – στα οποία μοιράζονται οι απώλειες του 1ου Πεδίου – ιδιαίτερα στο 2ο και 5ο Πεδίο (Θετικών Επιστημών και Οικονομικών, αντίστοιχα).

Πόσοι μπαίνουν στις Σχολές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Στα μεν Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι θέσεις αναμένεται να αυξηθούν σε ποσοστό περίπου 10% του αριθμού των εισακτέων, ενώ στα υπόλοιπα σε ποσοστό έως και 30%.

Αύξηση 3 – 5% εμφανίζεται στις Πολυτεχνικές, Οικονομικές, Τεχνολογικές και Θετικές Σχολές, με ανάλογη μείωση στις Θεωρητικές και σταθερότητα στις Ιατρικές. Πάντως, ο συνολικός αριθμός εισακτέων δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Συνολικά, στα Α.Ε.Ι. θα εισαχθούν 46.410 υποψήφιοι και στα Τ.Ε.Ι. – στα οποία πέρυσι είχε γίνει μεγάλη περικοπή – 23.555.