Ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Στην άσκηση έφεσης κατά της απόφασης που καταδίκασε το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής σε 13 χρόνια κάθειρξης, άσκησε ο εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλλος, γεγονός που δεν αποκλείει πλέον οι ποινές αυτές στους πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές κατά την εκδίκασης της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό να φτάσουν και τα 15 έτη.

Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας, είπε όχι στην άσκηση έφεσης για τους συνεργούς στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, ενώ επίσης δεν άσκησε έφεση ούτε για όσους καταδικάστηκαν για το αδίκημα της ένταξης στην εγκληματική οργάνωση.

Ακόμη ο εισαγγελέας δεν έκανε δεκτό το αίτημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για μετατροπή της κατηγορίας από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Αντίθετα, έφεση ασκήθηκε από τον εισαγγελέα και κατά τους σκέλους εκείνου της ιστορικής απόφασης που αφορά στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουσίντ Εμπάρακ.

Ειδικότερα, ο κ. Κωσταρέλλος άσκησε έφεση κατά της πρόσφατης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τις καθείρξεις που επιβλήθηκαν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη, Ματθαιόπουλο, Γερμενή, Παππά και Παναγιώταρο.

Ο εισαγγελέας φέρεται να κρίνει πως το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει μεγαλύτερες ποινές στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την έφεση που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα για τους συγκεκριμένους καταδικασθέντες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν δεσμεύεται από το άρθρο 470 του ΚΠΔ που προβλέπει ότι το Εφετείο δεν μπορεί να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή σε έναν κατηγορούμενο από αυτήν που επέβαλλε το πρωτόδικο δικαστήριο.

Ως εκ τούτου, για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης για το οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών στο καθένα από τους επτά καταδικασθέντες, η ποινή που έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να φτάσει και τα 15 έτη.

Συγκεκριμένα για τους επτά καταδικασθέντες ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση, Ν. Μιχαλολιάκο κ.λπ., ο εισαγγελέας αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, στην έφεση ότι: Οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία πάνω σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα (ανθρωποκτονία Φύσσα, επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών κλπ), αφού είχαν συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα…».

Σε ό,τι αφορά στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου αλιεργάτη, ο εισαγγελικός λειτουργός φέρεται να αναφέρει τα εξής:

Το δικαστήριο δεν στάθμισε ορθά το βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών αφού: α) τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκαν ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στην βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης της χρυσής Αυγής, β) προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και γ) ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης.