Καθηγητής Άγ. Χατζάκης: Μέσα Μαΐου τελειώνει ο κορωνοϊός. Πλασματικός ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι περισσότερα…

Άγγελος Χατζάκης, καθηγητής επιδημιολογίας

“Στα μέσα Μαΐου θα έχουν τελειώσει όλα”, δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής Άγγελος Χατζάκης σε συνέντευξή του στο Open, υποστηρίζοντας ότι σε αυτό το διάστημα εντοπίζεται η “ημερομηνία λήξης” του κορωνοϊού.

Ωστόσο, σημείωσε τον κίνδυνο καθώς έχει “κολλήσει” ο εργαστηριακός έλεγχος: “Τα χθεσινά 21 κρούσματα είναι καθυστερημένες διαγνώσεις. Κι άλλες χώρες έχουν το ίδιο πρόβλημα. Άρα η εικόνα των μειωμένων κρουσμάτων είναι απολύτως πλασματική. Δεν υπάρχει καμία ανάσχεση”.

Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί

“Ο,τι κάνουν αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλό. Το στοίχημα είναι πόσο θα συμμορφωθούμε για να έχουμε λιγότερους θανάτους. Αν τα τηρήσουμε, θα έχουμε μικρό καμπανάκι κι όχι μεγάλη καμπάνα. Τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι τα καλύτερα δυνατά κι επιβλέπονται από τα ανώτατα μέλη της κυβέρνησης και υπάρχει πειθαρχία κι αποτελεσματικότητα”, σημείωσε ο καθηγητής.

Αδύνατον να υπολογιστεί ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων

“Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι αδύνατον να υπολογιστεί. Χαλάμε την ποιότητα των στοιχείων, αν είχαμε τα εργαστήρια σωστά θα ήταν πιο ασφαλές. Υπάρχει ορισμός από ΕΟΔΥ ποιος πάει και κάνει τεστ. Τα τεστ που θέλει ο ΕΟΔΥ πρέπει να γίνονται και να μην καθυστερούν όπως τώρα”, είπε σημειώνοντας ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού.