Κορωνοϊός: «Έξι θάνατοι νέων μέσα σε μια εβδομάδα». Μήνυμα κινδύνου από ειδικούς

Αυξάνονται τα στοιχεία και οι προειδοποιήσεις των ειδικών αναφορικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι νέοι από την Covid-19, δεδομένης της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα.

Ειδικότερα, την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των νέων ανθρώπων κατά της Covid-19 επισήμανε ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα έξι νέοι υπέκυψαν στην Covid.

Επιπλέον, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό παιδιών 5 – 12 ετών, τονίζοντας ότι η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία έκανε επίσημη αίτηση στον FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) για να χορηγηθεί το εμβόλιο και στα παιδιά αυτών των ηλικιών.

«Καμία παρενέργεια στα εμβόλια, κάνουν μόνο καλό, προστατεύουν το παιδάκι από την έστω μικρή πιθανότητα θανάτου» τόνισε.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «φέτος το καλοκαίρι προσπαθήσαμε να ζήσουμε μια ψευδαίσθηση στην Ελλάδα, ότι μπορούμε να ζήσουμε όπως παλιά, πριν τον κορωνοϊό», προσθέτοντας ωστόσο ότι όλα αυτό δεν θα είναι εφικτό εάν δεν εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες.

«Δυστυχώς χάσαμε έξι νέους την τελευταία εβδομάδα, και αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους και ένα παιδί. Είχαμε και την προηγούμενη εβδομάδα ένα παιδάκι», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί να εμβολιάσει τον 11χρονο γιό του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τρία παιδιά έχουν πεθάνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα από κορωνοϊό.

«Τα εμβόλια προστατεύουν από τη νοσηλεία στη ΜΕΘ. Μια νοσηλεία περίπου την εβδομάδα έχουμε… Η ΜΕΘ είναι σωτήρια, αλλά είναι μια τραυματική εμπειρία και για τον ενήλικα, και για ένα παιδάκι 10 φορές περισσότερο», υπογράμμισε.

Πιο ευάλωτοι οι άνδρες 20 έως 29 ετών
Παράλληλα, τα προκαταρκτικά δεδομένα από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με Covid-19 κατά τη διάρκεια του πανδημικού κύματος με το στέλεχος «Δέλτα» μπορεί να διατρέχουν έως και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με τον κίνδυνο που εμφάνιζαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυμάτων.

Συγκριτικά με τους ενηλίκους, ο κίνδυνος νοσηλείας στα παιδιά παραμένει χαμηλός. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, περίπου 1 παιδί για κάθε 100 που διαγιγνώσκονται με COVID-19 θα νοσηλευτεί λόγω των συμπτωμάτων της λοίμωξης.

Εν τω μεταξύ, μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Annals of Internal Medicine και η οποία ανέλυσε στοιχεία από τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που διενεργήθηκαν το 2020, στην επαρχία Οντάριο, καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος νεαρών ανδρών για νόσηση από COVID-19 φαίνεται να έχει υποτιμηθεί.

Ειδικότερα, ερευνητές από τον Καναδά μελέτησαν τα αρχεία όλων των PCR τεστ και των διαγνώσεων για SARS-CoV-2 στην επαρχία Οντάριο του Καναδά μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, αν και τα περισσότερα τεστ διενεργήθηκαν σε ηλικιωμένα άτομα –οι γυναίκες 80 ετών και άνω ήταν η πληθυσμιακή ομάδα με τα περισσότερα τεστ– τα θετικά τεστ σε αναλογία πληθυσμού ήταν έως και 2,5 φορές περισσότερα σε σχέση με τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού στους άνδρες ηλικίας 20 έως 29 ετών.

Δημόπουλος: Η Δέλτα μας εκπλήσσει δυσάρεστα συνεχώς
Από την πλευρά του, ο πρύτανης ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος τόνισε ότι «έχουμε να κάνουμε με το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα που μας εκπλήσσει δυσάρεστα συνεχώς… Πρόσφατα μάθαμε ότι ένα άτομο μπορεί να μολύνει 6 άτομα. Επίσης το 75% των μεταδόσεων γίνεται από άτομα που έχουν μολυνθεί, πριν αναπτύξουν συμπτώματα. Δεν αρκεί λοιπόν μόνο ο εμβολιασμός εκτός αν φτάσουμε σε ανοσία 95%…»

Οπωσδήποτε πρέπει να παρθούν να ληφθούν μέτρα, σημείωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθώς αρχίζει να υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας.

«Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν μάσκες στους εσωτερικούς χώρους και όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Στα πανεπιστήμια θα θέλαμε να λειτουργήσουμε δια ζώσης, αλλά θα πρέπει να δούμε πόσοι έχουν εμβολιαστεί» είπε.