Με πλαστούς τίτλους σπουδών 86 εργαζόμενοι στις Οδικές Συγκοινωνίες (Ο.ΣΥ)

Πλαστοί τίτλοι σπουδών και στο σώμα εργαζομένων στις Οδικές Συγκοινωνίες.

Από την εξέταση που διενεργείται στους συνολικά 5.000 φακέλους εργαζομένων που προσελήφθησαν μετά την καθιέρωση του ΑΣΕΠ, ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί στους 1.800.
Από αυτούς διαπιστώθηκε ότι 86 περιπτώσεις εργαζομένων έχουν καταθέσει αλλοιωμένους τίτλους σπουδών.

Πρόκειται για τίτλους σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι είτε δεν εκδόθηκαν ποτέ (πρόκειται για εντελώς πλαστά έγγραφα που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία) είτε παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις στη βαθμολογία (πλαστογράφησαν τη βαθμολογία ώστε να είναι υψηλότερη και να κερδίσουν επιπλέον μόρια για να εξασφαλίσουν την πρόσληψή τους στην εταιρεία).

Ο έλεγχος των συνολικά 5.000 τίτλων σπουδών ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και με δεδομένο τους έως τώρα ρυθμούς, θα ολοκληρωθούν σε έξι μήνες περίπου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαδικασίες προβλέπουν άμεση απόλυση των εργαζομένων που υπέβαλαν αλλοιωμένους τίτλους σπουδών, μέσω καταγγελίας της σύμβασής τους με τις ΟΣΥ.

Την ίδια στιγμή, έχουν δρομολογηθεί αλλαγές στον εσωτερικό κανονισμό εργασίας των ΟΣΥ, στην πλειονότητά των οποίων αφορούν σε εναρμόνιση των προβλέψεων της νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για πειθαρχικά παραπτώματα μετατρέποντας μια γραπτή επίπληξη -που ήταν η ισχύουσα ποινή για πειθαρχικά παραπτώματα- σε ποινή αργίας τριών ημερών με παράλληλα στέρηση τριών ημερομισθίων.

Παράλληλα περιορίζονται οι προθεσμίες διεκπεραίωσης των πειθαρχικών παραπτωμάτων.
Οι καταγγελίες θα πρέπει πλέον, μετά την αλλαγή στον εσωτερικό κανονισμό, να «φεύγουν» από τα αμαξοστάσια εντός 10 ημερών ώστε στη συνέχεια να εξετάζονται από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο και να ολοκληρώνεται η διαδικασία σε σύντομο χρόνο.

Επίσης, προγραμματίζεται επικαιροποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης προσωπικού, η οποία θα πραγματοποιείται σε σταθερές ημερομηνίες μία φορά τον χρόνο (15-30 Ιανουαρίου) με συγκεκριμένο πρωτόκολλο.