Στόχος όλων μας, η επιβράδυνση της επιδημίας του κορωναϊού

Νίκος Θεσσαλονικεύς, Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος

Και να που ο κορωναϊός #SARS-CoV-2 μπήκε στη ζωή μας. Αυτός ο μικροοργανισμός , με μέγεθος διαμέτρου 60-140 nm, χωρίς να διαθέτει ούτε καν δικό του DNA, αυτός ο “κύτταρο-πειρατής” έχει αναστατώσει τον Πλανήτη, έχει κυριαρχήσει έναντι ισχυρών και αδυνάτων.

________________________
Νίκος Θεσσαλονικεύς (*)
Γιατρός
_______________________

Πού είναι τα υπερόπλα σας, τα τέλεια συστήματα ασφαλείας, τα αμυντικά σας συστήματα; Πού είναι τα πυρηνικά σας , που καταστρέφουν τη Γη, τρεις και τέσσερις φορές από την ασφάλεια του οβάλ γραφείου σας; Ο ιός με την κορώνα σάς διαλύει. Πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά.

Καπιταλιστές εξυμνούν την Δημόσια Υγεία, που οι ίδιοι μετά μανίας κατέστρεψαν και ξεπούλησαν. Αριστερίζοντες αποδέχονται, αδιαμαρτύρητα, περιοριστικά μέτρα, που καμιά πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να τους επιβάλει.

Η σκληροπυρηνική Ευρώπη αγνοεί προγράμματα σταθερότητας, χαλαρώνει τα αδίστακτα δημοσιονομικά μέτρα, που κατέστρεψαν τις οικονομίες και τις ζωές των αδυνάμων κρατών, αδιαφορώντας για τις εκατόμβες θυμάτων από αυτοκτονίες. Τώρα όμως; Ο μικρός αόρατος εχθρός είναι εδώ .

Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, μετά το τέλος της πανδημίας. Και οι άνθρωποι θα αλλάξουν. Ατομικά και συλλογικά. Άρχισαν να ενδιαφέρονται για τα κοινά, να παρακολουθούν ειδήσεις και όχι τουρκικά σήριαλ και μαγειρικές. Θα αναγνωρίσουν τις εσωτερικές τους αξίες, τη δύναμη της εγκράτειας, του αυτοπεριορισμού. Όσοι βέβαια μπορέσουν. Και οι πολιτικοί θα αλλάξουν αποδεχόμενοι το μέγεθος της ευθύνης τους.

Θα αναγκασθούν να ασχοληθούν με το περιβάλλον, γιατί αυτό τώρα τους εκδικείται. Ή θα αλλάξουν ή θα τους αλλάξουν.

Τώρα όμως πρέπει να πειθαρχήσουμε. Ατομικά και συλλογικά. Πρέπει να αποδεχτούμε την «κοινωνική απομάκρυνση.»

Ο στόχος είναι να αποτρέψουμε τους νοσούντες να έλθουν σε στενή επαφή με υγιείς ανθρώπους προκειμένου να μειωθούν οι ευκαιρίες μετάδοσης του ιού.

Είναι να επιβραδυνθεί η επιδημία, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης μεταξύ πληθυσμών υψηλού κινδύνου και να μειωθεί η επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και των εργαζομένων σε αυτή.

Παραμένουμε έξω από συναντήσεις, αποφεύγουμε μαζικές συγκεντρώσεις και διατηρούμε απόσταση (περίπου 2 μέτρα) από τους άλλους όταν είναι δυνατόν.

Καμία αγκαλιά, καμία χειραψία. Το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικό για την προστασία όχι μόνο του εαυτού μας, αλλά και των άλλων γύρω μας – επειδή ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη και χωρίς να έχουμε συμπτώματα.

Πλένουμε τα χέρια μας κάθε φορά που εισερχόμαστε σε εσωτερικούς χώρους από έξω, πριν φάμε και πριν έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους, που είναι ευάλωτοι στις επιδράσεις του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με σοβαρές χρόνιες παθήσεις.

Ακόμα και στην πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918, οι περιορισμοί είχαν σαν αποτέλεσμα το σημαντικό περιορισμό των θυμάτων.

Ακόμα και σήμερα, η πόλη Guangzhou, η οποία έλαβε άμεσα μέτρα από την αρχή εμφάνισης της νόσου, είχε σημαντικά χαμηλότερο αριθμό νοσηλειών από την νόσο COVID-19 την ημέρα της αιχμής της, από την πόλη Wuhan, η οποία έθεσε τα μέτρα σε ισχύ ένα μήνα μετά την έξαρση.

Το μέτρο κοινωνικής απομάκρυνσης θα επιτύχει το στόχο του έστω και αν εφαρμοστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος , παρά να επιβάλουμε σκληρά ολοκληρωτικά μέτρα, που σίγουρα θα αποτύχουν.

________________________

*Ο Νίκος Θεσσαλονικεύς, ιατρός, είναι Γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Ιατρών Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης ΕΣΥ
Mέλος της Ομοσπονδίας ΠΟΙΟ-ΠΦΥ
και εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης του Δήμου Παλλήνης “ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας” στο Ν.Π.Δ.Δ.Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής & Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Παλλήνης