Απολογισμός πεπραγμένων του Δημάρχου Παιανίας, Δημήτρη Δάβαρη για την περίοδο 1999-2002

Δημήτρης Δάβαρης, Δήμαρχος Παιανίας

Την 24η Φεβρουαρίου 2002, ο Δήμαρχος Παιανίας, Δημήτρης Δάβαρης, έκανε τον δεύτερο απολογισμό της μέχρι σήμερα Θητείας του στην νεοαποκτηθείσα αίθουσα του Συνεταιρισμού της «Συνιδιοκτησίας», ενώπιον περίπου 250 πολιτών που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τα στοιχεία που εκτέθηκαν, είχαν δε την ευκαιρία στο τέλος της τοποθέτησής του να υποβάλλουν και σχετικές ερωτήσεις. Τα κυριότερα ζητήματα που κάλυψε ο Δημήτρης Δάβαρης με τον απολογισμό του ήσαν τα εξής:

• Έκανε αναφορά στις σημαντικές ανακατατάξεις που συμβαίνουν στην περιοχή ως αποτέλεσμα των μεγάλων έργων με συνέπεια τον επηρεασμό των τοπικών κοινωνιών, γεγονός που οδήγησε το Δήμο στην προσπάθεια για σύνταξη Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (Τ.Α.Π.) που αποτελεί πλέον το πλαίσιο διεκδικήσεών του από Εθνικούς και Περιφερειακούς φορείς.

Στην πορεία αυτή ο Δήμος συνάντησε τα εξής προβλήματα:

Η Παιανία αγνοούνταν παντελώς από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.Υφίσταται αδυναμία των υπηρεσιών να αναλάβουν μεγάλα εγχειρήματα, όπως αυτό της σύνταξης Τ.Α.Π.Το μικρό μέγεθος του Δήμου, το οποίο δεν έδινε την ευχέρεια ουσιαστικής παρέμβασης και ελέγχου των εξελίξεων.

Οι ενέργειες που κρίθηκαν αναγκαίες ώστε να ξεπεραστούν αυτά τα ζητήματα ήσαν οι εξής:

Συνεχείς επαφές και παραστάσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ώστε να ακουστεί η φωνή της πόλης.

Αξιοποίηση εξωτερικών συνεργατών, όπως η εταιρεία συμβούλων Planet στην οποία συμμετέχει ως διευθύνων σύμβουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Γιαννακόπουλος, τον οποίο ο Δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για την συμβολή του.

Πρωτοβουλίες για την καθιέρωση μόνιμης συνεργασίας των Δήμων και Κοινοτήτων της περιοχής, για την από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων.

Με αυτές τις ενέργειές του ο Δήμος και με τη συστηματική εκπόνηση εκτεταμένων μελετών για τα επιδιωκόμενα έργα, κατάφερε, σύμφωνα πάντα με τον Δήμαρχο, να προωθήσει στη διετία που πέρασε σημαντικά έργα όπως:

Την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης (2.770.000 €).Την ολοκλήρωση του ηλεκτροφωτισμού των Λεωφ. Λαυρίου, Μαρκοπούλου και Αγ. Θωμά (Σπάτων) (616.300 €).Το έργο αποχέτευσης ομβρίων της Λ. Λαυρίου και την ασφαλτόστρωσή της (1.480.000 €).Την έγκριση πιστώσεων 1.480.000 € για ασφαλτόστρωση του Κέντρου και της Περιφέρειας.Το έργο παράκαμψης της Παιανίας (17.600.000 €) για το οποίο θα γίνει ανάρτηση του κτηματολογικού πίνακα εντός των ημερών.

Με αντίστοιχες πρωτοβουλίες του Δήμου έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τα εξής:

Από την 1.1.2001 η εκμετάλλευση του Σπηλαίου «Κουτούκι» πέρασε στον Δήμο που ήδη εκπόνησε μελέτες έργων συνολικού κόστους 1.320.000 € για την επέκταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, ενώ ήδη εξασφαλίστηκε η πρώτη πίστωση ύψους 293.500 €.

Από τον Ιούλιο 2000 λειτουργεί η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης που δραστηριοποιείται στον τομέα οργάνωσης αθλητικών προγραμμάτων και διαφόρων εκδηλώσεων, ενώ έχει αναλάβει και τη διαχείριση του σπηλαίου «Κουτούκι».

Από τον Οκτώβρη 2000 δημιουργήθηκε κέντρο αυτόματης τηλεφωνικής ενημέρωσης για 24ωρη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Σχετικά με τις νέες εντάξεις στα σχέδια πόλης, η αναφορά του Δημάρχου περιείχε τα εξής:

Το Τρίγωνο Λαγού εντάχθηκε τον Ιούλιο 2000 μετά από προσμονή 40(!) χρόνων και εντός των ημερών κυρώνεται η πράξη εφαρμογής.

Ολοκληρώνεται σύντομα η πράξη εφαρμογής για τις Π.Ε.1 και Π.Ε.2.

Έχουν ολοκληρωθεί οι πράξεις εφαρμογής για τις Π.Ε.3 και Π.Ε.4 στην οποία έχουν ξεκινήσει και τα έργα υλοποίησής της με προϋπολογισμό 1.212.0000 €.

Ο απολογισμός του Δημάρχου συνεχίστηκε με τα εξής:

Έγινε ανάθεση σε ειδικό γραφείο για την καταγραφή, αξιοποίηση και δήλωση στο Εθνικό Κτηματολόγιο της Δημοτικής Περιουσίας, μεγάλο μέρος της οποίας έχει καταπατηθεί ή διεκδικείται από γειτονικούς Δήμους.

Έγιναν πολλές παραστάσεις ώστε να αρθεί η αδικία του απαράδεκτου αποκλεισμού της Παιανίας από τα αντισταθμιστικά οφέλη του Αεροδρομίου, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη απόδοσης οικονομικών ανταλλαγμάτων, ενώ ήδη εισπράττονται έσοδα από τα καταστήματα του αεροδρομίου και τις κλήσεις της Αττικής Οδού.

Αποπληρώνεται μετά τη σύναψη χαμηλότοκου δανείου, το χρέος προς την ΕΥΔΑΠ, αφού προηγουμένως μειώθηκε από 4.402.000 € στα 1.634.000 €.

Υπάρχουν τακτικές συσκέψεις με τους επικεφαλείς της μειοψηφίας του Δ.Σ. για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τον Δήμο.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα παιδείας και Πολιτισμού:

Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το 2ο Νηπιαγωγείο.Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του 1ου Δημοτικού.Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το κτήριο Κοινωφελών Χρήσεων στο δωρηθέν από την οικογένεια Κων. και Μαρίας Κατσιμίχα οικόπεδο με συνολικό κόστος 733.676 €.

Σε υψηλό επίπεδο βρίσκεται πλέον η λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μετά την πρόσληψη δύο βιβλιοθηκονόμων, ενώ η συλλογή της περιλαμβάνει συνολικά 9.000 τίτλους βιβλίων και προσφέρει την δυνατότητα καθημερινής πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Αναβαθμίστηκε με αναβίωση του παραδοσιακού γλεντιού και με εμπλουτισμό με νέα στοιχεία η γιορτή του πολιούχου της πόλης Αγίου Αθανασίου.

Ενισχύονται σε ετήσια βάση και ανάλογα με τις δραστηριότητες τους όλοι οι Συλλογικοί Φορείς της πόλης, ενώ υπάρχει στενότατη επαφή και συνεργασία τους με τον Δήμο.

Ο Δήμος συμμετέχει στο δίκτυο αδελφοποιημένων πόλεων της Μεσογείου «Αμφικτιονία», ενώ προετοιμάζεται η αδελφοποίησή του με την πόλη Motolla της Ιταλίας.

Στο ζήτημα των «χρήσεων γης» ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε όσα συμφωνήθηκαν με τον τότε Υπουργό ΠΕ-ΧΩΔΕ το Μάρτιο 2001 σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δήμους του Συνδέσμου «Συνεργασία Δήμων και Κοινοτήτων ΝΑ Αττικής», για τα οποία και η εφημερίδα μας ήδη έχει κάνει αναλυτικές δημοσιεύσεις.

Παρά το γεγονός ότι όταν ανέλαβε την διοίκηση είχαν ήδη δρομολογηθεί τα περισσότερα Ολυμπιακά Έργα, εξασφαλίσθηκε η κατασκευή Αθλητικού Κέντρου για το Μοντέρνο Πένταθλο και η κατασκευή κλειστού σταδίου με το οποίο η Παιανία επιλύει όλες τις ανάγκες της στον Αθλητισμό και όχι μόνο.

Τελειώνοντας ο Δήμαρχος παρουσίασε επιγραμματικά τους μελλοντικούς στόχους και προοπτικές ως εξής:

Μεταφορά του 1ου Δημοτικού και μετατροπή του σημερινού σχολείου σε Πολιτιστικό Κέντρο.Ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Ζ. Πηγής.

Ασφαλτόστρωση των οδών της πόλης και της περιφέρειας.Επιδίωξη χρηματοδότησης της ανάπλασης του Σπηλαίου.

Επέκταση της δημοτικής συγκοινωνίας που ήδη λειτουργεί πειραματικά.

Επιδίωξη χρηματοδότησης για έργα αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Δημιουργία χώρων υγείας, εκπαίδευσης και αθλητισμού στις «Κόντρες».

Μεταφορά των δύο γυμνασίων και μετατροπή του χώρου σε Διοικητικό Κέντρο και Δημοτικό Παρκινγκ.

Δημιουργία Δημοτικού θεάτρου στο νταμάρι του Πρ. Ηλία.Δημιουργία Πνευματικού Κέντρου.

Οι ερωτήσεις που δέχθηκε στη συνέχεια ο Δήμαρχος έθιξαν κυρίως τα ζητήματα:

Το ενδεχόμενο ανέγερσης Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Της μετατροπής χρήσεως των αγροτικών αποθηκών σε βιομηχανικές με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της περιφέρειας.Της αξιοπιστίας λόγων – έργων σε σχέση με προηγούμενες εξαγγελίες του, κ.ά.

Οφείλεται να επισημανθεί, ότι ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής σε όλες τις πόλεις, συνιστά «θετικότατη πολιτική πράξη», γιατί είναι σχεδόν η «μοναδική ευκαιρία άμεσης δημοκρατίας», που κατά τη γνώμη μας είναι το στοιχείο που «απουσιάζει» εμφανώς στην περιοχή μας.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τους λόγους και τα έργα που εξαγγέλλονται μέσω αυτής της διαδικασίας, η πράξη καθεαυτή, καταγράφεται στο ενεργητικό της παρούσης Δημοτικής Αρχής.

Η κριτική βεβαίως των όσων ανακοινώθηκαν ή συζητήθηκαν εκεί, είναι έργο των πολιτών, στων οποίων την κρίση έχουν ήδη δια ζώσης παραδοθεί.

Αυτή ακριβώς είναι και η αξία της όλης διαδικασίας, την οποία οι πολίτες πρέπει να ενθαρρύνονται και να την απαιτούν αλλά και να την παρακολουθούν με την πρέπουσα προσοχή.