Άμεση ένταξη των ΚΕΛ Μεσογείων και Σαρωνικού στο ΕΣΠΑ

ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι

Στην απόφαση άμεσης ένταξης στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για το περιβάλλον (ΕΠΠΕΡΑΑ) των δύο μοναδικών έργων που παραμένουν σε “εκκρεμότητα” και αφορούν τη διάθεση των υγρών αποβλήτων της Αττικής και συγκεκριμένα:

  • του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) των Βορείων Μεσογείων που θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ραφήνα, Αρτέμιδα, Παλλήνη, Ανθούσα, Γέρακα και Σπάτα, προϋπολογισμού περίπου 70 εκατ. ευρώ
  • και του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) του Σαρωνικού που θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Παλαιά Φώκαια και Λαγονήσι, προϋπολογισμού περίπου 60 εκατ. ευρώ

κατέληξε η σύσκεψη Διυπουργικής Επιτροπής για το συντονισμό των δράσεων σχετικά με τη διάθεση των στερεών και υγρών αποβλήτων στην Αττική, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2011, στο Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλου.

Στη σύσκεψη εκτός του προεδρεύοντος Αντιπροέδρου, συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, κ. Ιωάννης Ραγκούσης, ο Υφυπουργός κ. Ι. Μαγκριώτης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ιωάννης Σγουρός, οι Γενικοί Γραμματείς Μεταφορών, κ. Αρ. Μπουρδάρας, Δημοσίων Έργων, κ. Ι. Οικονομίδης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Ηλίας Λιακόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης ως εκπρόσωπος του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Θεμ. Λέκκας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Νικ. Μπάρδης.

Στην σύσκεψη, εκτός της απόφασης για άμεση ένταξη στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, καθορίστηκαν και οι λεπτομέρειες για τον μελλοντικό συντονισμό των φορέων ώστε “οι εμπλεκόμενοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι σε θέση ανταποκριθούν τον ρόλο τους.”

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, “η ένταξη θα επιτρέψει την απορρόφηση των χρημάτων της Ε.Ε. που πρόκειται να διατεθούν για τα εν λόγω έργα και θα ολοκληρώσει τον σχεδιασμό διάθεσης των λυμάτων στην Αττική.”

Επίσης, “θα συμβάλλει στην αποτροπή του κινδύνου επιβολής προστίμων στην χώρα μας για παράβαση του δικαίου της Ε.Ε.”

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε καταδικαστεί το 2007 για μη πραγματοποίηση έργων βιολογικού καθαρισμού ενώ επίκειται νέα καταδίκη.

Υπό την προϋπόθεση ότι τα παραπάνω έργα πράγματι θα δρομολογηθούν, θα συμβάλλουν αποφασιστικά ώστε να εξαφανιστεί η ντροπή των βόθρων από την Περιφέρεια Αττικής.