Τριήμερο εκδηλώσεων στην Παινία για το παρελθόν, παρόν και μέλλον του Κάμπου Μεσογείων

Tριήμερο εκδηλώσεων με θέμα τον κάμπο των Μεσογείων διοργανώνει ο Δήμος Παιανίας στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το διάστημα 1-3 Οκτωβρίου 2021.  

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί έκθεση οίνου (2-3/10/21) από την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝ.Ο.Α.Α.) και του Αμπελουργικούς Συνεταιρισμούς των Μεσογείων.

Η εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Επιτροπής “ΕΛΛΑΔΑ 2021” εστιάζει στον κάμπο των Μεσογείων που ιστορικά έχει συνδεθεί και έχει καθορίσει την εξέλιξη της κοινότητας του Λιοπεσιού, και μετέπειτα Παιανίας, καθ’ όλη τη διάρκεια των 200 χρόνων, και εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής και τη μελλοντική της πορεία, ιδιαίτερα υπό το βάρος των νεότερων πολλαπλών χρήσεών του (συγκοινωνιακός κόμβος, επιχειρηματικές δραστηριότητες, σύγχρονες καλλιέργειες κ.ά.).

Ο κάμπος αποτελεί κομβικό χώρο, ο οποίος ορίζει τις σχέσεις των τοπικών κοινοτήτων: α) με το παρελθόν τους (ιστορικός αμπελώνας, κατάσπαρτος χώρος μνημείων, προϊστορικών και ιστορικών, αρχαιότερων και νεότερων) β) με την πρωτεύουσα της Αθήνας, οι ανάγκες της οποίας διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν την οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη της περιοχής γ) με τον ευρύτερο ελληνικό και διεθνή χώρο, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και τελικά δ) την ελληνική πραγματικότητα στη διαχρονική και συγχρονική της διάσταση.

Στη διημερίδα συμμετέχουν επιστήμονες και επαγγελματίες, που έχουν ασχοληθεί με τον κάμπο των Μεσογείων, έχουν αφιερώσει χρόνο στη μελέτη του χώρου και έχουν συνδέσει μεγάλο μέρος της επαγγελματικής τους δραστηριότητας με τις αγροτικές καλλιέργειες.

Εισηγητές είναι οι:

 • Αλεξάνδρα Ζαμπετάκη, Ομότ. Καθηγ. Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • Πένυ Ζούβελου, αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.
 • Νίκη Βασιλικού, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.
 • Άγγελος Π. Ματθαίου, Αρχαιολόγος- Επιγραφικός.
 • Γιώργος Πάλλης, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, ΕΚΠΑ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.
 • Κώστας Πρίφτης, Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ
 • Βασίλης Φραντζολάς, M.Sc. στην Πολιτική Τροφίμων, Πολιτικός μηχανικός
 • Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Κορωπίου
 • Ανδρέας Μπέκας, Υπ. Διδάκτορας σε θέματα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης
 • Δημήτρης Αράπης, Οικονομολόγος
 • Δημήτρης Πρίφτης, Αγρότης, Οικονομολόγος
 • Ντίνος Στεργίδης, Δημοσιογράφος Οίνου και διοργανωτής της έκθεσης κρασιού «Οινόραμα»

Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων

1-3 Οκτωβρίου 2021
Κτήμα Santa Maria, Παιανία (οδ. Αμπελώνος στον Κάμπο)

• Διημερίδα προβληματισμού με θέμα: «Ο κάμπος των Μεσογείων: παρελθόν, παρόν και μέλλον» (1-2/10/21)

• Έκθεση οίνου από την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝ.Ο.Α.Α.) και τους Αμπελουργικούς Συνεταιρισμούς των Μεσογείων. (2-3/10/21)

• Έκθεση φωτογραφίας από το Αρχείο του Γ.Δ. Χατζησωτηρίου με τίτλο: «Στη μουστιά…» (1-3/10/21)

• Παρουσίαση του Λυκείου των Ελληνίδων Παιανίας με θέμα: “Και μετά τον τρυγητό…. οι χαρές! – Η αγροτική και κοινωνική ζωή στα Μεσόγεια του 19ου αρχές 20ου αι. – Ιστορικό πλαίσιο – προετοιμασία του γάμου – παρουσίαση νυφικής φορεσιάς”, Κυριακή 3/10, 12:00 πμ.

• Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής για παιδιά Δημοτικού με θέμα: «Το μουστοκούλουρο». Κυριακή 3/10/21, 10:30 πμ.

• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού με τίτλο: «Από το αμπέλι στο κρασί».

Ι. Διημερίδα προβληματισμού με θέμα: «Ο κάμπος των Μεσογείων: παρελθόν, παρόν και μέλλον» (01 & 02/10/21)

Λίγα λόγια για τη διημερίδα

Ο Δήμος Παιανίας στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων με θέμα τον κάμπο των Μεσογείων, στο πρώτο τριήμερο του Οκτωβρίου (1-3/10/2021).

Εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων κατέχει η διημερίδα προβληματισμού (1-2/10/2021) με σχετικές ομιλίες, με σκοπό την προσέγγιση του ιστορικού παλίμψηστου του χώρου από τη μια, και των πολλαπλών διαχρονικών και καινοφανών χρήσεών του από την άλλη.

Θεωρούμε ότι ο χώρος του κάμπου των Μεσογείων ιστορικά έχει συνδεθεί και έχει καθορίσει την εξέλιξη της κοινότητας του Λιοπεσιού, και μετέπειτα Παιανίας, καθ’ όλη τη διάρκεια των 200 χρόνων, και εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής και τη μελλοντική της πορεία, ιδιαίτερα υπό το βάρος των νεότερων πολλαπλών χρήσεών του (συγκοινωνιακός κόμβος, επιχειρηματικές δραστηριότητες, σύγχρονες καλλιέργειες κ.ά.).

Ο κάμπος αποτελεί κομβικό χώρο, ο οποίος ορίζει τις σχέσεις των τοπικών κοινοτήτων:

α) με το παρελθόν τους (ιστορικός αμπελώνας, κατάσπαρτος χώρος μνημείων, προϊστορικών και ιστορικών, αρχαιότερων και νεότερων)

β) με την πρωτεύουσα της Αθήνας, οι ανάγκες της οποίας διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν την οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη της περιοχής

γ) με τον ευρύτερο ελληνικό και διεθνή χώρο, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και τελικά δ) την ελληνική πραγματικότητα στη διαχρονική και συγχρονική της διάσταση.

Ο Δήμος Παιανίας κάλεσε εκλεκτούς ομιλητές , επιστήμονες και επαγγελματίες, που έχουν ασχοληθεί με τον κάμπο των Μεσογείων και έχουν αφιερώσει χρόνο στη μελέτη του χώρου και έχουν συνδέσει μεγάλο μέρος της επαγγελματικής τους δραστηριότητας με τις αγροτικές καλλιέργειες.

Προσδοκούμε στο τέλος του διημέρου να έχει γίνει περισσότερο σαφής και ανάγλυφη για όλους μας η σημασία του πολυδύναμου χώρου του κάμπου των Μεσογείων για την ανάπτυξη στο παρόν και μέλλον της περιοχής των Μεσογείων.

Το πρόγραμμα της διημερίδας

Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2021

17.00 – 17.30 Προσέλευση προσκεκλημένων

17.30 – 18.00

– Χαιρετισμός – καλωσόρισμα του Δημάρχου Παιανίας Ισίδωρου Μάδη

– Πρόλογος για τη διημερίδα από τον Λευτέρη Βεκρή, μέλος της Ειδικής Επιτροπής του Δήμου Παιανίας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

1η συνεδρία: «Ο Κάμπος των Μεσογείων : Ο χώρος και η ιστορία του»

Συντονισμός: Κλειώ Ανδρέου, εκπαιδευτικός Λευτέρης Βεκρής, Δρ. φιλόλογος, εκπαιδευτικός.

Εισηγήσεις

18:00 – 18:20: Αλεξάνδρα Ζαμπετάκη, Ομότ. Καθηγ. Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τίτλος εισήγησης: «Υμηττός και Λεκάνη Μεσογείων. Μια ιστορία 250 εκ. χρόνων».

18:20 – 18:40: Πένυ Ζούβελου, αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.
Τίτλος εισήγησης “Η περιοχή της Παιανίας κατά την αρχαιότητα»

18:40 – 19:00: Νίκη Βασιλικού, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.
Τίτλος εισήγησης: «Η Παιανία στους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς Χρόνους: μνημεία και αρχαιολογικές έρευνες».

19:00 – 19:15 Διάλειμμα

19:15 – 19:35: Άγγελος Π. Ματθαίου, Αρχαιολόγος- Επιγραφικός.
Τίτλος εισήγησης: «Αρχαιολογικές έρευνες στα Μεσόγεια τον 19ο αιώνα».

19:35 – 19:55: Γιώργος Πάλλης, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, ΕΚΠΑ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.
Τίτλος εισήγησης: «Οι απαρχές της έρευνας των βυζαντινών μνημείων των Μεσογείων».

19:55 – 20:15: Κώστας Πρίφτης, Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ
Τίτλος εισήγησης: «Οι κοινότητες γύρω από τον κάμπο των Μεσογείων, οι κοινοτικές επιτροπές και ο κοινοτισμός».

20:15 – 20:35: Βασίλης Φραντζολάς, M.Sc. στην Πολιτική Τροφίμων, Πολιτικός μηχανικός
Τίτλος εισήγησης: «Σκέψεις για έναν παραγωγικό ελαιώνα στα Μεσόγεια»

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

10:30 – 11:00: Χαιρετισμοί από εκπροσώπους πολιτικών φορέων της περιοχής.

2η συνεδρία: «Ο Κάμπος των Μεσογείων. Αναζητώντας προσανατολισμό στο παρόν και το μέλλον»

Συντονισμός: Θανάσης Μιχαλόπουλος, Διεθνολόγος – Πολιτικός Επιστήμονας, Μέλος της Ειδικής Επιτροπής “Παιανία, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση”

11:00 – 11:20: Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Κορωπίου
Τίτλος εισήγησης : «Η συνεταιριστική δράση στα Μεσόγεια κατά τον 20ο αιώνα»

11:20 – 11:40: Ανδρέας Μπέκας, Υπ. Διδάκτορας σε θέματα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης
Τίτλος εισήγησης: «Η συμβολή του αμπελοοινικού τομέα στην ανάπτυξη της Περιφερειακής ενότητας ΑΝ Αττικής μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων ΠΑΑ 2014-2020»

11:40 – 12:00: Δημήτρης Αράπης, Οικονομολόγος
Τίτλος εισήγησης: «Προβληματισμοί σχετικά με τις χρήσεις γης στον Κάμπο των Μεσογείων».

12:00 – 12:20: Δημήτρης Πρίφτης, Αγρότης, Οικονομολόγος
Τίτλος εισήγησης: «Προβλήματα και προοπτικές στις αγροτικές καλλιέργειες στον Κάμπο των Μεσογείων»

12:20 – 12:40: Ντίνος Στεργίδης, Δημοσιογράφος Οίνου και διοργανωτής της έκθεσης κρασιού «Οινόραμα»
Τίτλος εισήγησης: «Σαββατιανό, η αποσυνάγωγη ποικιλία αμπέλου»

12:40 – 12:55: Διάλειμμα

12:55- 13:45: Συζήτηση και κλείσιμο της διημερίδας

Παράλληλες εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο

– Έκθεση οίνου από την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝ.Ο.Α.Α.) και του Αμπελουργικούς Συνεταιρισμούς των Μεσογείων (2-3 Οκτωβρίου 2021)

Στον χώρο του κτήματος Santa Maria μετά το τέλος της διημερίδας και την Κυριακή το πρωί (11:00-13:00), 3 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση οίνου από οινοπαραγωγούς και αμπελουργικούς συνεταιρισμούς της περιοχής των Μεσογείων.

– Έκθεση φωτογραφίας από το Αρχείο του Γ.Δ. Χατζησωτηρίου με τίτλο: «Στη μουστιά…»

Ο φωτογράφος Μιχάλης Νικολογιάννης επιμελήθηκε την έκθεση φωτογραφικού υλικού από το αρχείο του Γ.Δ. Χατζησωτηρίου με εικόνες από τρυγητούς στον Κάμπο των Μεσογείων περί τα μέσα του 20ου αιώνα. Η έκθεση μετά το τέλος του τριημέρου θα μεταφερθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Παιανίας (Βασ. Φρειδερίκης 3).

Στον χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού με τίτλο: «Από το αμπέλι στο κρασί».

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα ανακοινωθούν σύντομα.

– Παρουσίαση από το Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας με τίτλο: «Και μετά τον τρυγητό…οι χαρές!». Κυριακή 3 Οκτωβρίου, 12:00 μμ.

Το Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας θα παρουσιάσει το ιστορικό πλαίσιο – προετοιμασία του γάμου – παρουσίαση νυφικής φορεσιάς. Το τέλος του τρυγητού σήμαινε για πολλές οικογένειες χαρά, γιατί τότε είχαν την άνεση του χρόνου και την οικονομική δυνατότητα για αρραβωνιάσματα, γάμους και άλλες χαρές.

– Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής για παιδιά Δημοτικού με θέμα: «Το μουστοκούλουρο». Κυριακή 3 Οκτωβρίου 10:30 πμ.

Το Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας θα «πλάσει» μουστοκούλουρα και μουσταλευριές μαζί με παιδιά που θελήσουν να μυηθούν στα μυστικά της παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής του μούστου.