fbpx

Καθήλωσε με τη διάλεξη της το ακροατήριο του “Οινοπείου Πέτρου” Παλλήνης η καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου

Μαρία Ευθυμίου. Μαθήματα Ιστορίας

Θετική απήχηση στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής μας είχε η πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης να οργανώσει κύκλο 16 μαθημάτων της παγκόσμιας ιστορίας υπό την ευθύνη της αναπλ. καθηγήτριας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθήνας, κ. Μαρίας Ευθυμίου. Το πρώτο μάθημα έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο «Οινοποιείο Πέτρου» Παλλήνης σε κατάμεστη από πολίτες κάθε ηλικίας, αίθουσα, οι οποίοι, στην κυριολεξία, «καθηλώθηκαν» από τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διδασκαλία και η ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας της στο αξιολογικό, κριτικό επίπεδό της. 

 

Άλλωστε, η χαρισματική αυτή πτυχή της κ. Μαρίας Ευθυμίου είναι γνωστή σε πολλούς από πολλά χρόνια -πρόσφατα παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας- και δεδομένης αυτής της φήμης που την ακολουθεί, εύλογα το ενδιαφέρον να την ακούσουν στην Παλλήνη, ήταν ιδιαίτερα μεγάλο.

… Τούτου δοθέντος, ήταν αναπόφευκτο να «διαρρηχθεί» το βράδυ της Δευτέρας η αντίληψη ότι στην Παλλήνη δύσκολα γεμίζουν οι αίθουσες για δράσεις και πρωτοβουλίες πολιτισμού, προφανώς, το κοινό της είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και δείχνει να ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις οι οποίες, με το περιεχόμενό τους διασφαλίζουν την ποιότητα, την εγκυρότητα και την υψηλή συγκρότηση.

Δεν είναι υπερβολή να επισημανθεί, ότι τα μαθήματα της καταξιωμένης καθηγήτριας συνιστούν μια μυσταγωγία ως προς τις «τεχνικές» διάχυσης της γνώσης ή για να ακριβολογήσουμε, μπορούν και μεταφέρουν τον ακροατή σε μία ιστορική περιήγηση στον χώρο και στον χρόνο, «διεμβολίζοντας» πεδία ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών.

Σε κάθε περίπτωση, η εκδήλωση της Δευτέρας ήταν μία από τις καλύτερες από το 2010 οπότε εγκαινιάστηκε η αίθουσα του «Οινοποιείου Πέτρου» και δεδομένου ότι υπολείπονται άλλα 15 μαθήματα, φιλική σύσταση του «Ν» προς κάθε ενδιαφερόμενο, να σπεύσει να … «προκρατήσει» θέση, αν επιθυμεί να διασφαλίσει συμμετοχή στα «ιστορικά ταξίδια» της λογιώτατης Κας Μαρίας Ευθυμίου.

Η επόμενη Διάλεξη θα γίνει τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014, με θέμα: «Θρησκείες και οι φορείς τους» Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, μέχρι και τις 2 Ιουνίου 2014

(εξαιρούνται: Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου, Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου και Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου).

Οι ώρες των διαλέξεων είναι: 18:00 έως 21:00