Έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων στην Αττική

sxoleia

Εκ νέου τίθεται στο τραπέζι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, πού έχει ήδη αποφασιστεί πως θα γίνει την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, καθώς υπάρχει έντονος προβληματισμός από την πλευρά των λοιμωξιολόγων, κυρίως για το ιϊκό φορτίο στην Αττική. 

Δεν λείπουν μάλιστα οι φωνές στην Επιτροπή που λένε ότι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δεν πρέπει να ανοίξουν. Το θέμα θα συζητηθεί εκτάκτως αύριο, Πέμπτη, σε συνεδρίαση που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι Ειδικοί.

Ακολούθως οι επιδημιολόγοι, θα κάνουν την εισήγησή τους στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μεθαύριο, Παρασκευή.

Η εικόνα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 18 Ιανουαρίου θα αποτυπωθεί επιδημιολογικά την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι και σήμερα, τα κρούσματα στην Αττική ήταν περίπου τα μισά, από τα 858 νέα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά είναι πάνω από 2.000.

Η επιβάρυνση αυτή αποτυπώνει την εικόνα της εβδομάδας από τις 11-18 Ιανουαρίου, δηλαδή την εβδομάδα που άνοιξαν τα δημοτικά σχολεία.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει η απόφαση για τα σχολεία.

«Για τα γυμνάσια και τα λύκεια υπάρχει μία ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμά τους τη Δευτέρα αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Ant1.

Δηλώσεις του καθηγητή κ. Ν. Σύψα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και Λύκεια στην Αττική άφησε ο και Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο λοιμωξιολόγος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Αττική προκαλεί ανησυχία ενώ σημείωσε ότι είναι πιθανό αν υπάρξει περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων αυτό να επηρεάσει και τη λειτουργία των καταστημάτων και να επανέλθει το «click away» στην αγορά.

Η Αττική αυτή την στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας

Όπως ο ίδιος ανέφερε, αύριο αυτό θα είναι στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης λοιμωξιολόγων και ότι πολύ πιθανό η Αττική να προχωρήσει σε στάδιο «κόκκινο», πράγμα που σημαίνει ότι θα ανασταλεί το άνοιγμα των λυκείων και ενδεχομένως και των γυμνασίων ενώ ενδεχομένως να επανέλθει το click away στην αγορά. Αυτά θα δούμε αύριο. Θα γίνει έκτακτη εκτίμηση της κατάστασης από τους επιδημιολόγους για να δούμε που βρισκόμαστε.

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι εκτός από την Αττική, η Βοιωτία και η Εύβοια είναι ήδη κόκκινες πράγμα που σημαίνει ότι όλη αυτή η περιοχή μετατρέπεται σε ένα hotspot, μια καυτή περιοχής της επιδημίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δείκτης αναπαραγωγής το λεγόμενο RT είναι στο 0,98 αλλά ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει την εικόνα μερικές μέρες πριν επομένως ενδεχομένως τώρα να έχουμε πάει στο 1 το οποίο είναι το σημείο συναγερμού όπως ο ίδιος εξήγησε.

Σχετικά με το αν αυτό οφείλεται στο άνοιγμα της αγοράς είπε πως ακόμα δεν έχουμε δει την επίδραση αυτού ακόμα και ότι θα φανεί την επόμενη βδομάδα.

«Βλέπουμε την επίδραση του ανοίγματος των σχολείων, του καιρού και της επιδημίας που είναι αυτόνομη. Βλέπουμε την επιδημία του χειμώνα». Η κοινωνία μας άνοιξε στις 7 Ιανουαρίου και το άνοιγμα αυτό οδήγησε – τουλάχιστον στην Αττική – σε ένα RT που πλησιάζει το 1» κατέληξε.