Αλήθειες & προβλέψεις για το κτιριακό συγκρότημα του 5ου Δημοτικού και του Καλλιτεχνικού Γέρακα

Σχολαστική αναφορά των Συλλόγων Γονέων

στο ιστορικό της υπόθεσης

Κείμενο ενημέρωσης των γονέων, κηδεμόνων αλλά και των δημοτών που ενδιαφέρονται για την εξέλιξη και ανάπτυξη της πόλης, δημοσιοποίησαν τα διοικητικά συμβούλια των Συλλόγων Γονέων του 5ου Δημοτικού Γέρακα και του 3ου Γυμνασίου Γέρακα, επικεντρωμένο στο ανολοκλήρωτο ως και σήμερα κτιριακό σχολικό συγκρότημα του 5ου Δημοτικού και του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου.

Η αναφορά των δύο συλλογικών φορέων περιέχει λεπτομερή εξιστόρηση του ιστορικού των εργασιών ανέγερσης και εμμέσως πλην σαφώς, αναδεικνύει τις ευθύνες εκείνων που τις διαχειρίστηκαν ως και σήμερα, κατά τρόπο που το αναγκαίο αυτό έργο, να εξελίσσεται με ρυθμούς που δεν κολακεύουν μια ευνομούμενη κοινωνία.

Στην φωτογραφία  πρόσοψη του ανεγειρόμενου 5ου Δημ. Σχολείου Γέρακα το 2009. Δύο χρόνια από τότε και το κτίριο είναι ανολοκλήρωτο!


Η ανακοίνωση, υπογράφεται από τους προέδρους των διοικητικών συμβουλίων κ.κ. Μιχάλη Μεταξά και Μανώλη Κακλιδάκη, του 5ου Δημοτικού και του 3ου Γυμνασίου αντίστοιχα και πέραν της αρκούντως κατατοπιστικής και αποκαλυπτικής ενημέρωσης που παρέχει, παραπέμπει στην εκτίμηση ότι οι Σύλλογοι Γονέων είναι για το χώρο της εκπαίδευσης, εστίες διαρκούς προσφοράς, δημιουργίας αλλά και διόρθωσης λαθών και αδυναμιών της πολιτείας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε σχετικά με τη συνάντηση, αλλά και τις κινήσεις που πραγματοποιούν οι Σύλλογοι μας σε συνεργασία με τους Συλλόγους του 2ου Δημοτικού, του 2ου Γενικού Λυκείου και του Καλλιτεχνικού σχολείου του δημοτικού διαμερίσματος Γέρακα.

Στις 04-10-2011 με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου και του 5ου Δημοτικού Σχολείου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο με την αντιδήμαρχο κ. Ειρήνη Κουνενάκη και τον πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής κ. Α. Λιακόπουλο με ΘΕΜΑ: Την πολυπόθητη αποπεράτωση του σχολικού συγκροτήματος του 5ου Δημοτικού και του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου.

Από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, οι Σύλλογοι έκριναν ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, η οποία θα είχε παραγωγικότερα συμπεράσματα, αυτή τη φορά στα Γραφεία του Ο..Σ.Κ. με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Διευθύνοντα Σύμβουλο του οργανισμού κ. Ηρακλή Δρούλια.

Πράγματι στις 29-11-2011 στις 13.00 με πρωτοβουλία των ιδίων συλλόγων ( 3ου Γυμνασίου και 5ου Δημοτικού) πραγματοποιήθηκε συνάντηση στον ΟΣΚ στην οποία παρευρέθησαν εκ μέρους των συλλόγων, οι πρόεδροι του 5ου Δημοτικού κος Μεταξάς Μιχαήλ, του 3ου Γυμνασίου κος Κακλιδάκης Εμμανουήλ, του 2ου Γενικού Λυκείου κος Στάθης Βαγενάς και του Καλλιτεχνικού κος Ιωάννης Αδριανός, επίσης, παρευρέθησαν εκ μέρους του 2ου δημοτικού ο κος Κώστας Σακελαρίου και του 3ου Γυμνασίου ο κος Αντώνης Κωσταρής, εκ μέρους της Ένωσης ο κος Μανούσος Ριτζάκης οι Διευθυντές του 5ου Δημοτικού κος Δημήτρης Παυλής και του 3ου Γυμνασίου κος Παύλος Κοσμίδης και εκ μέρους του Δήμου, η αντιδήμαρχος για θέματα παιδείας κα Ειρήνη Κουνενάκη και ο πρόεδρος της Β βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κο Α. Λιακόπουλος, ενώ από τον ΟΣΚ αντί του διευθύνοντος συμβούλου παρέστησαν ο κος Λ. Θεοτοκάτος, Γενικός Διευθυντής Έργων & Εφαρμογής νέων τεχνολογιών του ΟΣΚ και ο κος Γιαννόπουλος προϊστάμενος κατασκευών.

Τα πορίσματα αυτής της συνάντησης είναι τα εξής:

  1. Το ανεκτέλεστο ποσοστό του έργου αγγίζει το 20%, δηλαδή απαιτείται περί το 1.100.000 ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί η υλοποίησή του.Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου λήγει οριστικά και αμετάκλητα τον Ιούνιο του 2012.
  2. Πρόβλημα χρηματοδότησης του έργου σήμερα δεν υπάρχει και αυτό διότι το έργο αποπληρώνεται από δάνειο που έλαβε ο Οργανισμός
  3. Μεταξύ των εργασιών που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο είναι η τοποθέτηση καυστήρων, φωτιστικών, ανελκυστήρων, μέρους των κουφωμάτων επιδιορθώσεις σκεπών, βαψίματα, διαμόρφωση αύλειου χώρου κ.λπ..
  4. Η πρόβλεψη των ιθυνόντων του ΟΣΚ, αλλά και η πρόθεσή τους είναι να πιεστεί ο εργολάβος ώστε να ολοκληρώσει το 5ο Δημοτικό μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο (2012) και το Καλλιτεχνικό μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά τα εξής:

α) Τα συστεγαζόμενα από εξαετία 5ο και το 2ο Δημοτικά Σχολεία, αδυνατούν πλέον να λειτουργήσουν με ασφάλεια και όρους παιδαγωγικούς. Σκεφτείτε λοιπόν τώρα που έχει επιβαρυνθεί το υπάρχον προαύλιο με νέα προκάτ αίθουσα και με 65 επιπλέον παιδιά (σύνολο παιδιών 580).

β) Το 3ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο, που κι αυτά συστεγάζονται από 10ετία, λόγω του Καλλιτεχνικού σχολείου, αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων. Προβλήματα, τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και οι μαθητές των δημοτικών, οι οποίοι αποφοιτώντας θα εγγραφούν εκεί.

Αναλυτικότερα:

Μοιράζονται κοινό αύλειο χώρο με παιδιά από 11 έως 18 ετών, αντιπαιδαγωγικό και απαράδεκτο γεγονός και να υφίστανται αδικαιολόγητη απώλεια διδακτικών ωρών, εξαιτίας των πάγιων και καθιερωμένων κινητοποιήσεων και καταλήψεων, που όπως όλοι ξέρετε έλαβαν χώρα τον παρελθόντα Οκτώβρη.

Αγαπητοί γονείς

Από το 2007 περιμένουμε υπομονετικά, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί την ολοκλήρωση της νέας σχολικής μονάδας ελπίζοντας πως το 5ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και το Καλλιτεχνικό που συνορεύουν και κατασκευάζονται από κοινού ως ένα ενιαίο έργο θα ολοκληρωθεί φέτος και πως με την ολοκλήρωσή του θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση στις γειτνιάζουσες σχολικές μονάδες (1ο, 2ο και 4ο Δημοτικό, 3ο Γυμνάσιο και το 2ο Γενικό Λύκειο).

Για μία ακόμη φορά ας δώσουμε χώρο στην ΕΛΠΙΔΑ κι ας είναι η ΚΟΡΟΪΔΙΑ η μόνη υπόσχεση στο τόπο μας και η ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ η βασική ΑΡΧΗ που διέπει το λόγο και τις πράξεις κάποιων.»