Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τους ωκεανούς & τις παγωμένες εκτάσεις

REUTERS, A.P. / Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα νέα επιστημονικά δεδομένα για την κλιματική κρίση, η οποία όχι μόνο συντελείται αλλά και επιταχύνεται, τη στιγμή που στη Νέα Υόρκη, από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η ειδική διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα με μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα.

Η υφήλιος, ωστόσο, συνταράχθηκε από τις μαζικές διαδηλώσεις, νέων κυρίως ανθρώπων, κατά της κλιματικής αλλαγής. Κυριολεκτικά ο πλανήτης φλέγεται, καθώς όπως ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, ο φετινός Αύγουστος ήταν ο δεύτερος θερμότερος από την έναρξη τήρησης θερμοκρασιακών αρχείων, πριν από 140 χρόνια, με πρώτο τον ίδιο μήνα του 2016.

Ο Αύγουστος, απλά oλοκλήρωσε το πιο «καυτό» καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, όπως ήταν και το θέρος του 2016.

Την εβδομάδα που πέρασε δόθηκε στη δημοσιότητα η τρίτη κατά σειράν έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή , κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους ωκεανούς και τις παγωμένες εκτάσεις της Γης.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα θαλάσσια ύδατα του πλανήτη θερμαίνονται αδιαλείπτως από το 1970 μέχρι σήμερα, απορροφώντας την υπερβολική θερμότητα που δημιουργεί η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, οι αιώνιοι πάγοι λιώνουν. Δεν είναι τυχαίο, ούτε «γραφικό», ότι τις τελευταίες εβδομάδες διοργανώθηκαν δύο «κηδείες» παγετώνων σε Ελβετία και Ισλανδία.

Μία άλλη μελέτη, εξάλλου, υποδεικνύει ότι και οι παγετώνες της «Στέγης του Κόσμου», των Ιμαλαΐων, χάνουν περίπου μισό μέτρο πάγου κάθε χρόνο. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μέχρι το 2100 οι παγετώνες στις Ανδεις, στην Κεντρική Ευρώπη και στη Βόρεια Ασία θα απολέσουν περίπου το 80% των πάγων τους.

Σύμφωνα με την έκθεση των επιστημόνων του ΟΗΕ η στάθμη των ωκεανών διαρκώς αυξάνεται, όχι μόνο λόγω της θερμικής έκτασής τους, αλλά και εξαιτίας της τήξης των πάγων σε Γροιλανδία και Ανταρκτική.

Μέχρι το 2100, εφόσον δεν επιτευχθεί σημαντική περικοπή των εκπομπών άνθρακα ώς το 2030, η στάθμη των παγκόσμιων υδάτων θα αυξηθεί κατά 1,1 μέτρο, απειλώντας εκατομμύρια ανθρώπους και δημιουργώντας κλιματικούς μετανάστες, καθώς πολλά νησιωτικά κράτη θα καταστούν μη κατοικήσιμα.

Διατροφικός κίνδυνος

Από την κλιματική κρίση και την αύξηση των περιόδων ξηρασίας που επιφέρει, θα κινδυνεύσει ακόμα και η διατροφική ασφάλεια του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς αναμένεται να καταστραφεί ολοκληρωτικά το 60% των καλλιεργειών σιταριού.

Τα σενάρια σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί στον πλανήτη Γη μελλοντικά, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, κινητοποίησαν την προηγούμενη της έναρξης της ειδικής διάσκεψης του ΟΗΕ εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε γωνιά του κόσμου, που βγήκαν στους δρόμους σε 185 κράτη, απαιτώντας άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πόση απήχηση είχε, όμως, αυτή η μαζική αγωνιώδης έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες που συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη στη διάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ;

Μάλλον ελάχιστη, καθώς μόνο 77 κράτη ανακοίνωσαν προσπάθειες να αποκτήσουν μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα, μέχρι το 2050, πολύ αργά, καθώς η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ θέτει ως όριο για ριζική περικοπή των εκπομπών άνθρακα το 2030, προτού οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης γίνουν μη αναστρέψιμες.

Διπλωμάτες και ακτιβιστές, που παρακολουθούν επί χρόνια διεθνείς διασκέψεις για το κλίμα δεν μπορούσαν να κρύψουν την απογοήτευσή τους.

Τη μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στην εξαιρετικά αργή δράση των κυβερνήσεων και την άμεση ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων, υπέδειξε στην ομιλία της στον ΟΗΕ η δεκαεξάχρονη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. (στην παραπάνω φωτογραφία)

Επέκρινε τους παριστάμενους παγκόσμιους ηγέτες για την «αμέριμνη» προσέγγισή τους, τονίζοντας, με φωνή που έτρεμε από οργή: «Τα μάτια όλων των επόμενων γενεών είναι στραμμένα επάνω σας. Αν επιλέξετε να μας απογοητεύσετε, σας το λέω, δεν πρόκειται να σας συγχωρήσουμε ποτέ».